Bewerkingsmogelijkheden van PMMA - Acrylaat

Praktische richtlijnen en technieken

Monster aanvragen

Acrylaat vormstukken kunnen op een aantal manieren vervaardigd worden. De fabricagemethode is afhankelijk van de vorm die het product moet krijgen, de toepassing waarvoor het gebruikt gaat worden en de kostprijs. Naast het aan elkaar lijmen, schroeven of lassen kunnen acrylaat producten ook gespoten worden. Deze productiemethode wordt toegepast wanneer het om grote aantallen gaat.

Voorbereiding

Acrylaat halffabricaten die bewerkt moeten worden, dienen voor de bewerking volledig schoon en droog te zijn. De acrylaat platen worden geleverd met een beschermende papierenlaag of folie aan beide zijden. Om krassen op het glanzende oppervlak te voorkomen, wordt aanbevolen deze folie zo lang mogelijk tijdens de bewerking op de plaat te laten zitten. Bovendien is het daardoor makkelijker exact aan te geven waar de verschillende bewerkingen moeten plaatsvinden.


Temperen en ontlaten

Het is mogelijk dat bij het machinaal bewerken spanningen in het materiaal ontstaan, die tijdens of na het bewerken haarscheurtjes (crazing) of kromtrekken veroorzaken. Deze scheurtjes kunnen de uiteindelijke sterkte en levensduur van het voorwerp in negatieve zin beïnvloeden. Om dit te voorkomen is het raadzaam het halffabricaat voor de bewerking te ontlaten.

Wanneer verschillende bewerkingen na elkaar moeten worden uitgevoerd, kan het nodig zijn het werkstuk tussentijds te ontlaten.

Het ontlaten vindt plaats door het bewerkte onderdeel langzaam te verhitten tot een temperatuur van 95°C, deze temperatuur gedurende een bepaalde tijd aan te houden en het dan langzaam af te laten koelen om het risico van thermische spanningen te vermijden.

Men dient er echter op te letten dat bij niet volledig voorgevormd materiaal het ontlaten afwijkingen in afmeting kan veroorzaken. De verhit- en koeltijden voor materiaal tot 150 mm dikte worden in de rechtertabel weergegeven.

Dikte Verhitting bij 90°/95°C Geleidelijke afkoeling tot 20°C
Tot 15 mm 4 uur 4 uur
25 mm 8 uur 8 uur
50 mm 12 uur 12 uur
100 mm 24 uur 24 uur
150 mm 36 uur 36 uur

De bovenstaande ontlastingstemperaturen gelden voor massieve vormstukken die uit halffabricaten vervaardigd worden. Warmgevormde vormstukken en buizen dienen bij temperaturen van 80°/85°C ontlaten te worden.


Volledig krimpen

Bij vormstukken die aan een precieze maattolerantie moeten voldoen, is het belangrijk het acrylaat vooraf te krimpen.

Om er zeker van te zijn dat het materiaal bij het werken en het zetten niet van afmeting verandert, wordt de plaat of staf in een oven verhit tot 138°/140°C. De oven moet nauwkeurig instelbaar en de luchtcirculatie in het binnenste stabiel zijn.

Deze temperatuur moet gedurende een bepaalde tijd aangehouden worden waarna het product langzaam moet afkoelen.

Bij dikkere blokken en staven moet langzaam worden afgekoeld tot een temperatuur tussen 100° en 105°C. Dit kan gedaan worden door het materiaal in een oven van 180°C te plaatsen, zodat het acrylaat van een rubberachtige fase overgaat in een vaste structuur bij kamertemperatuur. Snelle temperatuurdalingen kunnen spanningen veroorzaken.

Hieronder volgt een indicatieve periode van afkoeling voor verschillende diktes.

Dikte Verhittingsduur bij 140°C Afkoeling tot 100°/105°C Houden op 100°/105°C Afkoeling tot 20°C
15 mm 4 uur     8 uur
25 mm 8 uur     12 uur
40 mm 10 uur 5 uur 3 uur 12 uur
50 mm 16 uur 8 uur 4 uur 12 uur
100 mm 24 uur 12 uur 12 uur 18 uur
150 mm 30 uur 18 uur 18 uur 24 uur

De bovenstaande ontlastingstemperaturen gelden voor massieve vormstukken die uit halffabricaten vervaardigd worden. Warmgevormde vormstukken en buizen dienen bij temperaturen van 80°/85°C ontlaten te worden.


Gereedschap

Voor het machinaal bewerken van acrylaat kunnen machines en gereedschappen gebruikt worden die geschikt zijn voor hout- en metaalbewerking. Acrylaat kan zonder veel slijtage machinaal bewerkt worden met dezelfde middelen, zoals messing en aluminium. De machines moeten stof- en trillingsvrij zijn, liefst met een afgeschermd zaagblad om exact resultaat te verkrijgen.

Alle gereedschappen moeten scherp gehouden worden en een speciale zaag- en vrijloophoek hebben. Deze zijn belangrijk voor het verkrijgen van een glad oppervlak.

Het is tevens mogelijk om oververhitting van het gereedschap te vermijden door persluchtkoeling toe te passen. Het werkstuk moet goed ondersteund en stevig vastgezet worden om ongewenste trillingen te voorkomen.