Trespa®

Hoogwaardige High Pressure Laminate platen

Monster aanvragen

Trespa® is de meest bekende productnaam wanneer het gaat om het product High Pressure Laminate, afgekort HPL. Dit materiaal wordt in de volksmond ook vaak ‘Volkern-plaat’ genoemd, bestaat uit verschillende papierlaagjes of papierpulp die onder hoge druk en temperatuur worden samengeperst tot een harde, robuuste plaat. Hierbij worden de toplagen voorzien van een bepaalde kleur en/of structuur. Trespa® platen zijn uitermate geschikt als gevelbekleding voor geventileerde gevels, boeiboorden, dakkapellen en balkons. 

Het oppervlak van de Trespa® plaat wordt volgens een unieke EBC-technologie (Electron Beam Curing) aangebracht. Hierdoor is het oppervlak van een Trespa® plaat voor een deel geïntegreerd in de kern van de plaat. 


Het oppervlak van de Trespa® plaat wordt volgens een unieke EBC-technologie (Electron Beam Curing) aangebracht. Hierdoor is het oppervlak van een Trespa® plaat voor een deel geïntegreerd in de kern van de plaat. Trespa® platen zijn in tegenstelling tot overige High Pressure Laminate platen gebaseerd op houtvezels. Deze vezels i.c.m. thermohardende harsen worden samengeperst met als resultaat een zeer maatvaste plaat. Het dichte oppervlak heeft als voordeel dat vuil niet vastzet waardoor het makkelijk reinigbaar is. 

Trespa® en Vink Kunststoffen hebben een hechte samenwerking. Dit kwam in 2021 samen in een tijdens een mooi event met onze klanten.Daarnaast stond de bekende promotiehub (#FollowtheHub) van Trespa® voor het kantoorpand van Vink. Deze Hub was ook aanwezig tijdens de Amstel Gold Race en was te zien in het televisieprogramma Oranje Zomer. De Hub is afgewerkt met Trespa® planken. Bekijk de aftermovie.


Unieke Trespa® kenmerken

 • Gesloten oppervlak (EBC-technologie)
 • Veelzijdigheid in kleuren en decors
 • Weerbestendig
 • Eenvoudig te bewerken en te monteren
 • Makkelijk schoon te maken
 • 10 jaar garantie (voorwaarden op aanvraag)

Trespa® bewerkingsmogelijkheden

 • Zagen
 • Boren
 • Frezen
 • Verlijmen
 • Schroeven
 • Popnagelen
 • Schilderen

Trespa® toepassingen

 • Geventileerde gevelbekledingen
 • Plafonds, luifels en scheidingswanden
 • Boeiboorden, dakomrandingen
 • Dakkapellen
 • Borstweringen, balkons
 • Tuin- en terrasafschermingen

 

Trespa® in onze webshop

Folie Folie
Leidingsystemen Leidingsystemen
Staven Staven
Trespa® GevelbekledingTrespa® Gevelbekleding

Trespa® platen zijn verkrijgbaar in zowel Izeon® als Meteon® uitvoering. Hierbij kan de Trespa® Izeon® plaat worden gezien als hardloper, waarbij er een aantal standaard RAL-kleuren beschikbaar zijn. In vergelijk met Trespa Meteon, zullen de Trespa Izeon platen wat prijsgunstiger uitvallen. Alle Trespa platen die op het gebied van buiten-/ geveltoepassingen buiten de standaard RAL-kleuren vallen, kunnen worden gezien als Trespa® Meteon®. Beide uitvoeringen waarborgen een veelzijdigheid aan kleuren, decors, diktes en maatvoeringen. De platen kennen een hoge kleurstabiliteit, zijn kras- en stootvast en bovendien goed weerbestendig wat hen uitermate geschikt maakt voor exterieur gebruik. Trespa® gevelbekleding laat zich eenvoudig be- en verwerken.


Welke kleuren Trespa® Izeon® zijn er?

Trespa® Izeon® platen kunnen worden gezien als de buiten/gevel ‘hardlopers’ uit het gehele Trespa assortiment. Standaard is deze productlijn te verkrijgen in een aantal RAL-kleuren, te weten:

 • Wit - RAL 9010
 • Creme Wit - RAL 9001
 • Stofgrijs - RAL 7037
 • Dennengroen - RAL 6009
 • Steengrijs - RAL 7030
 • Kwartsgrijs - RAL 7039
 • Antracietgrijs - RAL 7016
 • Zwartgrijs - RAL 7021
 • Gitzwart - RAL 9005
 • Kijk voor meer standaard kleuren in onze webshop.

Al deze kleuren liggen standaard op voorraad bij Vink Kunststoffen. Iedere andere kleur of structuur, is op aanvraag te leveren.

Welke diktes Trespa® zijn er?

In veruit de meeste gevallen wordt Trespa® bij een buitentoepassing toegepast in een dikte van 6 mm. Om deze reden heeft Trespa er voor gekozen de Izeon® platen standaard alleen in deze dikte uit te voeren. Trespa® Meteon®, de andere lijn, geschikt voor buitentoepassingen, is verkrijgbaar in 4 verschillende diktes: 6, 8, 10 en 13 mm. Deze platen zijn op aanvraag te leveren.

Wat zijn andere soorten Trespa®?

Kijkend naar het aanbod van high pressure laminate platen, dan zie je tegenwoordig veel alternatieven voor de originele Trespa® plaat. Zo heeft Vink Kunststoffen binnen haar assortiment standaard 3 alternatieven beschikbaar. Deze platen zijn terug te vinden onder de naam Vikures (standaard plaat), Vikulit (plaat met Renolit-folie als toplaag) en Massieve Reclameplaat (basic  plaat ontwikkelt voor de reclame industrie).

Trespa® Meteon® vergeleken met andere type kunststof.

In vergelijking met overige kunststoffen, valt Trespa® op door zijn stijfheid en slijtvastheid. Doordat de toplagen van Trespa® platen in zeer veel kleuren en motieven is af te werken, is er vrijwel voor iedere toepassing waarbij het uiterlijk van belang is, een oplossing te verkrijgen. Verder zijn Trespa® Izeon® en Meteon® standaard uitermate weerbestendig. Deze eigenschappen samen maken Trespa® tot een zeer breed inzetbare plaat.

Wat zijn de eigenschappen van Trespa®?

Trespa® kenmerkt zich door een hoge stijfheid, waarmee de plaat niet of nauwelijks zal buigen. Verder is Trespa® hard, robuust en heeft het een relatief hoog soortelijk gewicht van 1,4 g/m3. Trespa® is standaard uitstekend weerbestendig, waardoor het veelal wordt toegepast voor buiten- en geveltoepassingen. Omdat Trespa® in zeer veel verschillende kleuren en motieven te verkrijgen is, kunnen er zeer veel looks gecreëerd worden met deze plaat. Trespa® is zowel goed te verlijmen als goed mechanisch te verbinden, al moet er bij iedere manier van montage in ieder geval rekening worden gehouden met de uitzettingcoëfficiënt van 1,3 mm/m’C.

Hoe kun je Trespa® bewerken?

Trespa® laat zich op bijna ieder vlak goed bewerken. Zo is het materiaal goed te zagen, boren, frezen, verlijmen, schroeven en schilderen. Bij het bewerken is het belangrijk om rekening te houden met de hardheid van het materiaal, hierdoor kan het bewerken wat meer tijd in beslag nemen dan bij een ander soort kunststof. Door de eigenschappen van de Trespa® platen is het materiaal logischerwijs niet te snijden of te buigen.

Bekijk onderstaand meer informatie over het bewerken van Trespa. 


Trespa video's


Onze projecten met Trespa®

Bekijk voorbeelden van Trespa® projecten met  die we samen met onze klanten gerealiseerd hebben.

 


Uitgebreide informatie over het bewerken van Trespa

Trespa® mag alleen worden bewerkt door een vakman op het gebied van bewerking of installatie en met gebruikmaking van de juiste apparatuur. Door de homogene opbouw van het materiaal is het mogelijk om zowel de zijkanten als het oppervlak te bewerken. De bewerking van Trespa® is vergelijkbaar met de bewerking van hoogwaardig hardhout. Trespa® kan met houtbewerkinggereedschappen bewerkt worden. Door de hardheid van Trespa®, worden aan de gereedschappen hogere eisen gesteld in vergelijking tot gereedschappen die benodigd zijn voor de bewerking van uit zachthout samengestelde materialen. Het gebruik van hardmetalen gereedschappen wordt aanbevolen. Bij grotere series wordt geadviseerd gebruik te maken van gereedschappen met diamant versterkte snijvlakken. Dit gereedschap geeft een optimale afwerking en heeft een lange levensduur.

Gezondheid en veiligheid

Let op dat bij gebruik van (houtbewerkings)machines ernstige ongelukken kunnen gebeuren. U dient zich in alle gevallen te houden aan de richtlijnen van de producent van het gebruikte gereedschap alsmede de aanbevelingen van de Arbeidsinspectie in acht te nemen.

Transport en hantering

In het algemeen dient u de Trespa®-platen op te tillen en te voorkomen dat ermee geschoven wordt; dit geldt ook tijdens
transport en montage.

 • Verwijder de beschermfolie niet tijdens het bewerken.
  Bewerk de platen bij voorkeur met computergestuurde apparatuur.
  Schrijf niet direct op de beschermfolie, maar gebruik markering-/coderingstickers.
  Als de folie tijdens het bewerken verbrandt of smelt, verwijder dan alleen de aangetaste delen van de folie.

Trespa zagen

De volgende algemene richtlijnen zijn van toepassing op het zagen van Trespa®:

 • Aanzet: 7 - 22 m/min (≈ 23 - 72 ft/min).
  Tandvorm: Wisseltand of trapezium-vlaktand.
  Positionering: intrede tand altijd aan de decoratieve kant van de Trespa®-plaat.
  Zaagkanten: De beste resultaten worden bereikt met stationair gereedschap en bewegende tafels.
  Scherpe randen kunnen met schuurpapier of een frees verwijderd worden.
  Zaaghoek: Een optimaal zaagresultaat wordt verkregen bij een zaagtandintrede van 45º.
  Gebruik inlegsjablonen die voorzien zijn van een rubberen mat om te voorkomen dat de Trespa®-platen gaan schuiven
  als de machine geen beweegbaar werkblad heeft en/of als u dubbelzijdige platen bewerkt.

Wandzaag of vaste cirkelzaag

Zorg ervoor dat de decoratieve zijde omhoog wijst tijdens het zagen, boren en frezen. Als u tijdens het bewerken een decoratieve zijde over het werkblad van de machine moet laten glijden, adviseren wij het gebruik van een beschermende plaat, bijvoorbeeld van hardhout, op het werkblad.

Handcircelzaag

Bij het gebruik van een handcirkelzaag, moet de niet-decoratieve zijde omhoog wijzen.

Decoupeerzaag

 • Decoupeerzaag: Hardmetaal, binnenhoeken van uitsparingen vooraf uitboren met een gatdiameter van 8 - 10 mm
  (≈ 5/16 - 3/8 in).
  Overweeg het gebruik van een specifiek decoupeerzaagblad voor decoratieve oppervlakken.

Boren in Trespa

Hardmetalen HSS-boor, tophoek 60-80º:. Gebruik onderlegplaten tijdens het boren van Trespa®.

Trespa Frezen

Freesvormen:

 • Rechte en schuine beitels voor kantrechten en facetteren;
  Hol of bol geslepen beitels voor kantafrondingen;
  Diamant groef-cirkelzaagbladen voor groeven.


Materiaal:

 • snijgereedschap uit hardmetaal of diamant.

Handbediende bovenfrees of tafelfrees: