Trespa®

Hoogwaardige High Pressure Laminate platen

Monster aanvragen

Trespa® is de meest bekende productnaam wanneer het gaat om het product High Pressure Laminate, afgekort HPL. Dit materiaal wordt in de volksmond ook vaak ‘Volkern-plaat’ genoemd, bestaat uit verschillende papierlaagjes of papierpulp die onder hoge druk en temperatuur worden samengeperst tot een harde, robuuste plaat. Hierbij worden de toplagen voorzien van een bepaalde kleur en/of structuur. Trespa® platen zijn uitermate geschikt als gevelbekleding voor geventileerde gevels, boeiboorden, dakkapellen en balkons. 

Het oppervlak van de Trespa® plaat wordt volgens een unieke EBC-technologie (Electron Beam Curing) aangebracht. Hierdoor is het oppervlak van een Trespa® plaat voor een deel geïntegreerd in de kern van de plaat. 


Het oppervlak van de Trespa® plaat wordt volgens een unieke EBC-technologie (Electron Beam Curing) aangebracht. Hierdoor is het oppervlak van een Trespa® plaat voor een deel geïntegreerd in de kern van de plaat. Trespa® platen zijn in tegenstelling tot overige High Pressure Laminate platen gebaseerd op houtvezels. Deze vezels i.c.m. thermohardende harsen worden samengeperst met als resultaat een zeer maatvaste plaat. Het dichte oppervlak heeft als voordeel dat vuil niet vastzet waardoor het makkelijk reinigbaar is. 

Trespa® en Vink Kunststoffen hebben een hechte samenwerking. Dit kwam in 2021 samen in een tijdens een mooi event met onze klanten. Daarnaast stond de bekende promotiehub (#FollowtheHub) van Trespa® voor het kantoorpand van Vink. Deze Hub was ook aanwezig tijdens de Amstel Gold Race en was te zien in het televisieprogramma Oranje Zomer. De Hub is afgewerkt met Trespa® planken. Bekijk de aftermovie.


 • Zagen
 • Boren
 • Frezen
 • Verlijmen
 • Schroeven
 • Popnagelen
 • Schilderen
Folie Folie
Leidingsystemen Leidingsystemen
Staven Staven
Trespa® GevelbekledingTrespa® Gevelbekleding

Trespa® platen zijn verkrijgbaar in zowel Izeon® als Meteon® uitvoering. Hierbij kan de Trespa® Izeon® plaat worden gezien als hardloper, waarbij er een aantal standaard RAL-kleuren beschikbaar zijn. In vergelijk met Trespa Meteon, zullen de Trespa Izeon platen wat prijsgunstiger uitvallen. Alle Trespa platen die op het gebied van buiten-/ geveltoepassingen buiten de standaard RAL-kleuren vallen, kunnen worden gezien als Trespa® Meteon®. Beide uitvoeringen waarborgen een veelzijdigheid aan kleuren, decors, diktes en maatvoeringen. De platen kennen een hoge kleurstabiliteit, zijn kras- en stootvast en bovendien goed weerbestendig wat hen uitermate geschikt maakt voor exterieur gebruik. Trespa® gevelbekleding laat zich eenvoudig be- en verwerken.


Trespa® Izeon® platen kunnen worden gezien als de buiten/gevel ‘hardlopers’ uit het gehele Trespa assortiment. Standaard is deze productlijn te verkrijgen in een aantal RAL-kleuren, te weten:

 • Wit - RAL 9010
 • Creme Wit - RAL 9001
 • Stofgrijs - RAL 7037
 • Dennengroen - RAL 6009
 • Steengrijs - RAL 7030
 • Kwartsgrijs - RAL 7039
 • Antracietgrijs - RAL 7016
 • Zwartgrijs - RAL 7021
 • Gitzwart - RAL 9005
 • Kijk voor meer standaard kleuren in onze webshop.

Al deze kleuren liggen standaard op voorraad bij Vink Kunststoffen. Iedere andere kleur of structuur, is op aanvraag te leveren.

In vergelijking met overige kunststoffen, valt Trespa® op door zijn stijfheid en slijtvastheid. Doordat de toplagen van Trespa® platen in zeer veel kleuren en motieven is af te werken, is er vrijwel voor iedere toepassing waarbij het uiterlijk van belang is, een oplossing te verkrijgen. Verder zijn Trespa® Izeon® en Meteon® standaard uitermate weerbestendig. Deze eigenschappen samen maken Trespa® tot een zeer breed inzetbare plaat.Bekijk voorbeelden van Trespa® projecten met  die we samen met onze klanten gerealiseerd hebben.In het algemeen dient u de Trespa®-platen op te tillen en te voorkomen dat ermee geschoven wordt; dit geldt ook tijdens
transport en montage.

 • Verwijder de beschermfolie niet tijdens het bewerken.
  Bewerk de platen bij voorkeur met computergestuurde apparatuur.
  Schrijf niet direct op de beschermfolie, maar gebruik markering-/coderingstickers.
  Als de folie tijdens het bewerken verbrandt of smelt, verwijder dan alleen de aangetaste delen van de folie.

De volgende algemene richtlijnen zijn van toepassing op het zagen van Trespa®:

 • Aanzet: 7 - 22 m/min (≈ 23 - 72 ft/min).
  Tandvorm: Wisseltand of trapezium-vlaktand.
  Positionering: intrede tand altijd aan de decoratieve kant van de Trespa®-plaat.
  Zaagkanten: De beste resultaten worden bereikt met stationair gereedschap en bewegende tafels.
  Scherpe randen kunnen met schuurpapier of een frees verwijderd worden.
  Zaaghoek: Een optimaal zaagresultaat wordt verkregen bij een zaagtandintrede van 45º.
  Gebruik inlegsjablonen die voorzien zijn van een rubberen mat om te voorkomen dat de Trespa®-platen gaan schuiven
  als de machine geen beweegbaar werkblad heeft en/of als u dubbelzijdige platen bewerkt.