Kanaalplaat

Doe mee met onze EK actie en zet jouw weborder of project om in mooie voetbalprijzen

Al vele jaren zijn we specialist in de bewerking en levering van kanaalplaten (multiwall). Dit doen wij in de marktsegmenten als serre- en verandabouw, de bouw van lichtstraten en de constructie- en kassenbouw. Wij zijn officieel distributeur in Nederland voor het AA product Lexan Thermoclear (LTC). Daarnaast bieden wij tal van alternatieven van kanaalplaat waarmee we voor vrijwel ieder vraagstuk een passend merk/product kunnen aanbieden. Dankzij onze hoge servicegraad onderscheiden wij ons in de markt. Wij excelleren al meer dan 65 jaar in snelheid, reactietijd en kwaliteit. Wat is je vraagstuk? Wij denken graag mee met jouw project.
Tonen als Lijst Foto-tabel
per pagina

1-10 van 130 artikelen

Van hoog naar laag sorteren
 1. om de prijs en voorraad te zien
 2. om de prijs en voorraad te zien
 3. om de prijs en voorraad te zien
 4. om de prijs en voorraad te zien
 5. om de prijs en voorraad te zien
 6. om de prijs en voorraad te zien
 7. om de prijs en voorraad te zien
 8. om de prijs en voorraad te zien
 9. om de prijs en voorraad te zien
 10. om de prijs en voorraad te zien
Tonen als Lijst Foto-tabel
per pagina

1-10 van 130 artikelen

Van hoog naar laag sorteren

Diktes kanaalplaat

De kanaalplaten hebben wij in een aantal diktes beschikbaar, afhankelijk van het type kanaalplaat. Zo hebben wij Lexan Thermoclear helder in de diktes: 6, 8, 10, 16, 25, 32 millimeter. Lexan Thermoclear opaal is beschikbaar in: 8, 10, 16, 25 en 32 millimeter. Lexan Thermoclear brons hebben wij enkel in de dikte 16 millimeter. Arcoplus crystal helder in 40 millimeter dikte en ArcoPlus opaal ook in 40 millimeter dikte.

Selectie van plaatdikte voor vlakke en gebogen beglazingen

Het kiezen van de juiste plaatdikte van kanaalplaten is afhankelijk van de toepassing. Gaat het om vlakke of gebogen kanaalplaten? Bij toepassingen voor gebogen beglazing zoals bij lichtkoepels is het ook van belang om kanaalplaten altijd in de lengte te buigen, nooit in de breedte. Daarnaast moet je goed kijken naar de belastbaarheid van het materiaal. 

Verschillende typen kanaalstructuur polycarbonaat kanaalplaatVerschillende typen kanaalstructuur polycarbonaat kanaalplaat

Verschillende typen kanaalstructuur

We kennen een aantal verschillende kanaal structuren, namelijk:

 • 2RS – 2 wandige kanaalstructuur (tunnelvorming)
 • 5RS – 5 wandige kanaalstructuur (tunnelvorming)
 • 3TS – 3 wandige kanaalstructuur (tunnelvorming)
 • 5X – 5 wandige x-structuur

Voordeel van de kanaalstructuur is dat deze een vrij rustige doorkijk heeft. De X-structuur kanaalplaat heeft een hoge stijfheid.

Wij hebben standaard Lexan thermoclear (multiwall) platen die tweezijdig UV bestendig zijn. Dit heeft vrijwel niemand in de markt. Het voordeel van deze tweezijdige UV bestendigheid is, dat we ook de kanaalplaat bestendig maken tegen weerkaatsend UV. Daarnaast kan de kanaalplaat nooit ‘’verkeerd’’ om geïnstalleerd worden.

Project Lexan Thermoclear Dripgard platen

In samenwerking met kunststof leverancier SABIC & onderaannemer Batist kassenbouw is er in 2020 en 2021 in totaal aan 25.695 m2 (69.376 kg) LEXAN ™ THERMOCLEAR ™ Dripgard kanaalplaten geleverd aan opdrachtgever V.D.E. Plant uit Woubrugge. Bekijk de drone video. Dit familiebedrijf levert sinds 1948 tropische planten voor consumenten in huis. 

Lees de hele case hier.


Doelgroep kanaalplaat

De doelgroep van kanaalplaten omvat het volgende: bouwmateriaalhandel, kunststofhandel, bouwbedrijven, aannemers, bouwhandel, bouwmarkt, dakspecialist en alles daaromheen dat zich bezighoudt met lichtkoepels, kassenbouw, veranda of serre-bouw, volièrebouw, systeem of constructies, lichtstraten.

Wij richten ons expliciet niet op particulieren. Deze doelgroep verwijzen we graag naar een bouwmarkt of webshop.

Wij zijn met name gespecialiseerd in het begeleiden van grote projecten. Zo hebben wij enkele jaren geleden bijvoorbeeld de kanaalplaten mogen leveren voor het dak van de Amsterdam Arena.

Veelzijdigheid

Kanaalplaat is een unieke technische thermoplast dat over een hoog niveau beschikt van mechanische, optische en thermische eigenschappen. De veelzijdigheid van dit materiaal maakt het tot een geschikte kandidaat voor veel technische toepassingen. Wanneer het is geëxtrudeerd in plaatvorm, is dit materiaal een uitstekende kandidaat zijn voor een breed scala aan beglazingstoepassingen dankzij de uitstekende optische en slagvastheid.

We hebben een kanaalplaat in ons assortiment, genaamd Lexan Thermoclear, dat een uitstekend saldo kan bieden van licht van gewicht, hoge slagvastheid en stijfheid, uitstekende thermische isolatie, UV en vlam weerstand en langdurige lichttransmissie voor diverse toepassingen. 

Toepassingen kanaalplaat

 • Doe-het-zelf / woningbouw
 • Kassen
 • Binnentoepassingen
 • Grote architectonische projecten
 • Daklichten en dakramen
 • Verticale beglazing
 • Gevelbekleding
 • Vlakke en gebogen beglazingen
 • Lichtstraten
 • Industriële daken
 • Serre- en verandadaken
 • Zwembad overkappingen
 • Carports en luifels
 • Fietsenstallingen, tuinhuisjes
kanaalplaat dak amsterdam arenakanaalplaat dak amsterdam arena

Technische eigenschappen kanaalplaat

Temperatuursbestendigheid 

In gebieden met intense zonnestraling en waar bij hoge energie absorberende getinte beglazing is geïnstalleerd, kan de warmteopbouw van de beglazing aanzienlijk zijn. Uit onderzoek bij verschillende projecten in heel Europa blijkt dat Lexan Thermoclear kanaalplaten oppervlaktetemperaturen van 100° C kunnen weerstaan.

Dimensionale stabiliteit

Kanaalplaten worden gekenmerkt door het uitstekende behoud van slagvastheid en stijfheid bij verhoogde temperaturen, zelfs over een langere periode. Lexan Thermoclear b.v. behoudt wel 85% van zijn buiging bij kamertemperatuur modulus bij 80 ° C.

Brandprestaties kanaalplaat

De meerwandige structuur van kanaalplaten bieden aanzienlijke voordelen waar thermische isolatie een belangrijke overweging is. De holle vorm zorgt voor uitstekend isolatiekarakteristieken met warmteverliezen aanzienlijk lager dan enkelwandige beglazingsmaterialen. Warmteverlies is normaal aangeduid als de U-waarde, wat de hoeveelheid energie is overgedragen via een materiaal per vierkante meter beglazing oppervlakte en per graad temperatuurverschil. Het wordt uitgedrukt in termen van W / m2 K.

Kanaalplaten hebben goede brandgedragkenmerken, en krijgt hoge beoordelingen in verschillende grote Europese brandtests inclusief EN13501.

Slagvastheid kanaalplaat

Stel  LEXAN™ op de proef met een variatie aan impact testen en je ziet de gevolgen voor de slagvastheid. In de video zie je testen met een hamer en een valkogel waarbij er vergeleken wordt met LEXAN™ kanaalplaat, een acrylaat plaat en standaard veiligheidsglas. De vrijwel onbreekbare LEXAN™kanaalplaat met zijn uitstekende slagvastheid en hoge optische kwaliteit is een perfecte kandidaat voor een breed scala aan bouw- en constructietoepassingen, speciale beglazing en openbaar vervoer.

Geluidsisolatie 

De geluidsisolerende eigenschappen van  kanaalplaat ofwel multiwall zijn grotendeels vooraf bepaald door zijn stijfheid, massa en fysieke constructie. Uiteraard geldt hoe dikker de kanaalplaat hoe meer geluidsreductie er behaald kan worden. Ook de structuur heeft hier een belangrijk aandeel in.

Bekijk het maximaal haalbare geluidstransmissieklasse per dikte van Lexan Thermoclear plaat rechterzijde (volgens DIN 52210-75).

Dikte (mm) Gewicht Structuur Geluidsreductie (dB)
4,5 1 2RS 15
6 1,3 2RS 17
8 1,5 2RS 17
10 1,7 2RS 19
16 2,7 3TS 18
20 2,8 9X 18
25 3,4 5X 21
32 3,8 5X 21
40 4,3 5X 22

Gewicht kanaalplaat

Kanaalplaat is een uitstekende vervanging voor de meer traditionele beglazingsmaterialen. Het is veilig en makkelijk hanteren, snijden en installeren en is vrijwel onbreekbaar.

Het licht gewicht biedt aanzienlijke besparingen op het gebied van transport, behandeling en installatie. In vergelijking met 6 mm bedraad glas, biedt 10 mm Lexan Thermoclear plaat gewicht besparingen van meer dan 85%.

Lexan Thermoclear plaat is in veel toepassingen getoond waaraan de lichtheid en het gebruiksgemak hebben bijgedragen aanzienlijke besparingen op de totale installatiekosten.

Dikte in milimeters (mm) Gewicht (kg/m2)
4,5 1,00
6 1,30
8 1,50
10 1,70 - 1,75
16 2,50 - 2,70
20 2,80 - 3,20
25 3,00 - 3,40
32 3,80
40 4,30

Kanaalplaat voor bouwtoepassingen

Voorinstallatie van kanaalplaat

Het beglazen met kanaalplaat ofwel Lexan Thermoclear moet worden beschouwd als een afwerkingsoperatie en derhalve als de laatste stap in de voltooing van een toepassing. Omdat Lexan Thermoclear plaatmaterialen een grotere linieare uitzettingscoëfficiënt hebben dan traditionele beglazingsmaterialen, moet men er bij de installatie op letten dat het materiaal vrij kan uitzetten om doorbuigen en interne thermische spanningen te voorkomen.

Wat heb je nodig voor de montage van de kanaalplaten?

Bij de montage dien je rekening te houden een aantal materialen. Zo heb je Vario, tape, profielen, constructiemateriaal (hout of aluminium). We hebben een speciaal assortiment met het hoogwaardige Vario systeem. Hier bieden we ook Vario profielen, tape, schroeven en een gootprofielsysteem aan.


Opslag van kanaalplaten

Kanaalplaat moet opgeslagen worden op een plek waar het plaatmateriaal beschut wordt tegen weersinvloeden als zon en regen. Gestapelde kanaalplaten moeten tegen rechtstreekse zonnewarmte worden afgeschermd, om de kans die bestaat op kromtrekken van de plaat door warmteophoping, tegen te gaan. Ook bestaat hierdoor de mogelijkheid dat de beschermfolies aan elkaar gaan plakken.

Kanaalplaten moeten horizontaal gestapeld worden. Indien ze van verschillende lengten zijn, de langste kanaalplaten onder plaatsen om doorbuigen te voorkomen. De kanaalplaten moeten worden gedragen op houten bielzen. Zorg er voor dat niemand over de kanaalplaten kan lopen en/of rijden.

ATTENTIE:
Tijdens opslag en transport dienen de kopse kanten van de platen afgedicht te zijn door middel van tape en/of krimpfolie om vervuiling in de kanalen te voorkomen. Niet geschikte afdichtingrubbers kunnen haarscheurtjes veroorzaken.

Hanteren van kanaalplaat tijdens opslag

Zoals bij alle beglazingsmaterialen moet men erop letten dat Lexan
Thermoclear (kanaalplaat) plaatmaterialen met zorg behandeld en vervoerd worden om krassen en beschadigingen aan de randen te voorkomen. Iedere kanaalplaat is op de volgende wijze verpakt om dit risico tot een minimum te beperken.

• De bovenzijde is bedekt met een bedrukte beschermfolie. Voor LTC VEN, LTC SC en LTD is dit de UV beschermde zijde die naar buiten moet worden geinstalleerd.

• De bovenzijde is bedekt met een bedrukte beschermfolie. Voor LTC VEN, LTC SC en LTD is dit de UV beschermde zijde die naar buiten moet worden geinstalleerd.

• De benedenzijde wordt beschermd door een onbedruke witte beschermfolie

• De randen hebben een gekleurde beschermtape: blauw voor LTC, geel voor LTC Plus en groen voor LTD.

• De kanaalplaten moeten in de verpakking blijven tot ze verwerkt worden.

Hanteren van kanaalplaat tijdens opslagHanteren van kanaalplaat tijdens opslag
Mag je staan of lopen op een kanaalplaat dak?Mag je staan of lopen op een kanaalplaat dak?

Mag je staan of lopen op een kanaalplaat dak?

Men mag de dakcontructies van Lexan Thermoclear (kanaalplaat) nooit gebruiken om overheen te lopen, noch tijdens de installatie noch tijdens het schoonmaken. Er moet altijd een tijdelijke houten plank over de dakdragers gebruikt worden, anders kunnen de kanalen in de kanaalplaat beschadigen. 

De dakconstructie van een veranda of serre kan 75 tot 90 kg per m² dragen.


Bewerkingsinformatie

Zagen van kanaalplaat (Lexan Thermoclear)

Lexan Themoclear plaatmaterialen kunnen op simpele en preciese wijze worden verzaagd met standaard werkplaatsapparatuur, d.w.z. met gewone cirkel-, hand- en lintzagen.

Ook zijn kanaalplaten gemakkelijk te zagen met een cirkel- of decoupeerzaag. Het meest geschikt is een fijn getande cirkelzaag met een tandsteek van 2-5 mm, licht gezet en bij voorkeur met Widia tanden. De aanbe-volen snij snelheid is 2600 m/minuut. Voor decoupeerzagen kan het best een snellopende decoupeerzaag gebruikt worden met een licht gegolfd zaagblad en een tandsteek van 1,5-2 mm.

Zaagsel moet met schone perslucht uit de zaaggleuven en kanalen worden geblazen. Indien je een cirkelzaag gebruik, dient deze voorzien te zijn van fijngetande bladen. Indien hand-of electrische lintzagen worden gebruikt, moet het materiaal op de werktafel worden vastgezet om ongewenste trillingen te voorkomen. Men mag de beschermfolie niet verwijderen, dit om krassen op het oppervlak te voorkomen.

ls de zaagoperatie voltooid is dient te worden gecontroleerd of de randen van het Lexan Thermoclear plaatmateriaal vrij zijn van inkepingen en zaagselophopingen. Lexan Thermoclear met dunnere wanden (10 mm) kan met een mes gesneden worden. Het is echter wel belangrijk dat het mes goed scherp is.

Boren van kanaalplaat (Lexan Thermoclear)

Gaten moeten worden geboord met een hand- of electrische boormachine m.b.v. een metaalboor. Tijdens het boren moet de kanaalplaat direct onder de boor gesteund worden om trillingen te voorkomen. Schone boorgaten zijn gemakkelijk te verkrijgen. Het is af te raden om koelvloeistoffen (oliën) te gebruiken.


Overige informatie

Draagconstructie voor kanaalplaat

Deze dient voldoende stabiel te worden uitgevoerd in aluminium, hout of staal, zodanig dat ze sneeuw- en windlast kan opvangen zonder risico voor de platen. Zorg voor een afschot van minimaal 5° (= 90 mm/mtr. diepte) en schilder de bovenzijde van de balken wit om warmte accumulatie te voorkomen. Zorg voor een maximale hart op hart maat van 1070 mm.

Inklemmen kanaalplaat

Bij het monteren van Lexan Thermoclear platen is het van groot belang dat de randen correct worden ingeklemd. Er moet voldoende ruimte zijn voor de thermische uitzetting van de plaat. Het is ook belangrijk dat de rand van de plaat tenminste 15-20 mm. in het beglazingsprofiel klemt met ten minste één rib in het profiel.

Afplakken kanaalplaat

Het is noodzakelijk om de kopse kanten van de platen af te sluiten om stofvervuiling in de polycarbonaat kanaalplaten te voorkomen. Dicht de bovenzijde af met een “gesloten” tape en een condenspro-fiel. Dicht kanalen aan de onderzijde af met een “open” filtertape en een aluminium condens-profiel.

Vocht in de kanalen

Condensatie in dubbelwandige (multiwall) platen is niet geheel te voorkomen omdat kunststoffen gas- en dampdoorlatend zijn. Van invloed zijn o.a.:

 • Dampdrukverschil binnen/buiten
 • Temperatuur
 • Relatieve luchtvochtigheid

De materiaaleigenschappen en functies van de platen worden hier-door niet nadelig beïnvloed. Juiste ventilatie aan de onderzijde platen (zie: afplakken) kan con-densvocht verminderen.

Onderhoud van Lexan Thermoclear (kanaalplaat)

Onder normale omstandigheden zorgt regen voor voldoende reiniging. Bij sterke vervuiling kan gereinigd worden met een oplossing van niet-alkalische zeep in water, mits deze geen schuurmiddelen of oplosmid-delen bevat. Gebruik altijd zachte schone doeken en veel water.

Begaanbaarheid

De polycarbonaat kanaalplaten zijn niet beloopbaar, wat betekent dat bij montage en onderhoud de platen slechts met planken op de profielen begaanbaar zijn.

Kraakgeluiden

De uitzettingsbewegingen van de kanaalplaten kunnen door wrijvingen aan de klemverbindingen plots vrijkomen en daarbij kraakgelui-den veroorzaken. Alle Vario profielen en de bijbehorende rubbers zijn zo ontworpen om het uitzettingsgeluid zoveel mogelijk te reduceren. Uitzettingsgeluiden kunnen echter ook door andere bouwcomponen-ten veroorzaakt worden. Daarom moet een te strak contact tussen materialen met sterk verschillende eigenschappen en bijgevolg verschillende uitzettingen vermeden worden.

Garantie

Voor Lexan Thermoclear wordt een beperkt 20-jarig garantiecertificaat afgegeven. De garantie voorwaarden gelden conform de garantievoorwaarden van de producent.