Kunststoffen voor machinefabrieken

Binnen de branche van machinefabrieken is het bewerken van kunststof, in vergelijking met het bewerken van staal en aluminium, vaak een relatief klein deel van de activiteiten. Op de momenten dat er met kunststof gewerkt wordt, is het belangrijk dat dit snel, adequaat en zonder veel uitzoekwerk kan geschieden. Op deze pagina tonen wij welke kunststoffen je kunt inzetten en welke kunststof het beste bij jouw project past.

Mocht je toch nog aanvullend advies nodig hebben dan staat er een team van kunststof specialisten voor je klaar. Deze Vink medewerkers kunnen deskundig toelichten welke kunststof je het beste in kunt selecteren en hoe je deze optimaal kunt bewerken.

Wat is jouw vraagstuk?
Kunststoffen voor machinefabrieken Kunststoffen voor machinefabrieken

Waarom machinefabrieken kunststof gebruiken? 

De kunststoffen POM, HMPE, PA en PETP worden ook wel engineering kunststoffen genoemd. Deze kunststoffen worden vooral ingezet voor dynamische werktuigbouwkundige toepassingen. Dankzij hun hoge slijtvastheid, prima verwerkbaarheid en uitstekende mechanische eigenschappen worden deze kunststoffen veel gebruikt binnen de branche van machinefabrieken. Naast deze productvoordelen zijn ook de economische redenen vaak een belangrijk argument om deze kunststoffen toe te passen.

In situaties waar de technische eisen aan het eindproduct extreem zijn, worden vaak de kunststoffen PEEK en PTFE ingezet.

Welke kunststof kan ik het beste inzetten?

POM is, binnen de branche van machinefabrieken, de meest gebruikte kunststof. Naast de uitstekende mechanische eigenschappen biedt POM het grote voordeel dat het maar zeer weinig schillen genereert tijdens het mechanische bewerkingsproces. Als metaalbewerker betekent dit veel tijdsbesparing gedurende het bewerkingsproces.

Maar ook de kunststoffen HMPE, PA, PETP, PC industrieel en PEEK worden vaak ingezet. Uiteindelijk is de definitieve keuze afhankelijk van de eisen die aan het eindproduct worden gesteld. In dit overzicht kan je snel en gemakkelijk zien wat de verschillen per kunststofsoort zijn en hierop jouw keuze baseren.

eigenschappen van technische kunststoffen eigenschappen van technische kunststoffen

POM, delrin voor machinefabrieken POM, delrin voor machinefabrieken

POM voor machinefabrieken

POM, ook wel Polyacetaal genoemd, is een sterke, harde en bovenal vormvaste kunststof met een zeer lage wrijvingsweerstand. De statische en dynamische wrijvingscoëfficiënten zijn gelijk waardoor ‘stick slip’ nagenoeg is uitgesloten. Polyacetaal heeft uitzonderlijke veerkrachtige kwaliteiten waardoor het zware stoten en trillingen absorbeert. Daarnaast is POM goed mechanisch te bewerken en kan het bogen op een goede bestendigheid tegen oliën en brandstoffen. De geringe vochtopname en de uitstekende mechanische eigenschappen garanderen producten die zuiver aan de maat blijven.

POM in onze webshop


PA voor machinefabrieken

PA, ook wel Polyamide of Nylon genoemd is, door zijn hoge slijtvastheid in combinatie met goede glij- en roleigenschappen dé kunststof voor dynamische toepassingen zoals de werktuigbouw. Het harde materiaal heeft een sterk geluiddempend vermogen, is taai en stijf en heeft goede bewerkingsmogelijkheden. Door toevoeging van vulstoffen wordt Polyamide in veel uitvoeringen geproduceerd en worden de verschillende eigenschappen sterk verbeterd. PA met olie gevuld zorgt bijvoorbeeld voor integrale smering bij dynamische toepassingen met als resultaat lagere wrijving en dus een langere levensduur.

PA in onze webshop

PA, pa6, nylon, polyamide voor machinefabrieken PA, pa6, nylon, polyamide voor machinefabrieken

HMPE voor machinefabrieken HMPE voor machinefabrieken

HMPE voor machinefabrieken

HMPE is in de basis een Polyethyleen kunststof, maar dan met een hoge moleculaire dichtheid. Een hogere moleculaire dichtheid zorgt voor betere slijt- en slagvastheid. Daar zijn ook weer gradaties in. Zo levert Vink een HMPE 500 en een HMPE 1000 uitvoering, waarbij HMPE 1000 de beste slijt- en slagvaste eigenschappen bezit. Daarnaast zijn zowel HMPE 500 als HMPE 1000 vochtafstotend en zijn ze volledig goedgekeurd voor direct contact met levensmiddelen. Dit conform de geldende 10/2011 wetgeving. Bijkomende voordelen zijn de lage wrijvingscoëfficiënt en het gegeven dat HMPE niet aanhecht.

HMPE in onze webshop


PETP voor machinefabrieken

PETP is ook bekend onder de handelsnaam Arnite. Het materiaal onderscheidt zich van andere slijtvaste constructiekunststoffen door de hoge trek- en buigsterkte en drukvastheid. Het is een van de hardste kunststofsoorten, heeft geen last van kruip (koude vloei) en het neemt praktisch geen vocht op. Er moet echter rekening gehouden worden met de relatieve brosheid van het materiaal waardoor het minder geschikt is voor stotende belastingen. PETP heeft een zeer lage wrijvingscoëfficiënt, is zelfdovend en levensmiddelengeschikt. Maatvast precisiewerk, lagerbussen, glijlagers en tandwielen zijn enkele toepassingen waarvoor PETP wordt ingezet.

PETP in onze webshop

PETP voor machinefabrieken PETP voor machinefabrieken

PEEK voor machinefabrieken PEEK voor machinefabrieken

PEEK voor machinefabrieken

PEEK, ook wel Polyetheretherketon genoemd, behoort tot de groep High Performance kunststoffen. Het temperatuurbereik van PEEK loopt van -40°C tot 250°C met kortstondige pieken tot 300°C. Deze kunststof weerstaat een zware belastbaarheid en heeft een uitstekende chemische bestendigheid. Voeg daarbij de lage uitzettingscoëfficiënt en de hoge materiaalstijfheid en het is duidelijk dat het een uitstekende maatvastheid biedt. PEEK is vlamdovend en levensmiddelengeschikt volgens de Europese 10/2011 wetgeving en de Amerikaanse FDA normering. Door deze hoogwaardige eigenschappen vindt PEEK zijn weg in toepassingen zoals de vliegtuigindustrie en de medische sector.

PEEK in onze webshop


PTFE voor machinefabrieken

PTFE, ook wel Teflon genoemd, behoort tot de groep van fluorhoudende kunststoffen, een specifieke groep binnen de High Performance kunststoffen. Deze groep biedt een excellente chemische bestendigheid en een lage wrijvingscoëfficiënt over een breed temperatuurbereik. PTFE is bestand tegen nagenoeg alle chemicaliën, is vlamdovend en goed steriliseerbaar. Daarnaast heeft PTFE een prima UV-weerstand en opvallende antiklevende eigenschappen. De intrinsieke materiaalzuiverheid maakt PTFE geschikt voor direct contact met levensmiddelen. De slijt- en drukvastheid kunnen door toevoeging van additieven zoals brons, grafiet of glasvezels sterk verbeterd worden. 

PTFE in onze webshop

PTFE voor machinefabrieken PTFE voor machinefabrieken