Agri - Voedingsmiddelen

Kunststoffen worden veelvuldig toegepast binnen de agrarische sector en de voedingsmiddelen industrie. Kunststoffen beschikken over uitstekende technische eigenschappen, zoals chemische bestendigheid, sterkte, slijtvastheid en voedselveiligheid (volgens de Europese EU 10/2011 en/of Amerikaanse wetgeving volgens de FDA).

Met het brede Vink programma Food Grade kunststoffen worden praktisch alle voedingsmiddelenproductie-eisen, qua toepassingstemperatuur en -tijd, afgedekt. Vink houdt de  Food Grade kunststoffen op voorraad, zodat een snelle levering gegarandeerd is.


Acrylaat beglazing

Broodmachines


Geschikte kunststofsoorten

  • HMPE
  • Lauramid

Over kunststoffen voor broodmachines

In productielijnen waar bakkerswaar geproduceerd wordt, wordt veel HMPE toegepast waarbij de kleurstelling blauw een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Blauw is namelijk geen natuurlijke kleur en daarmee goed traceerbaar. Denk hierbij aan rijsplaten en aan onderdelen die dienen voor de aanvoer van deeg, zoals wormwielen en aanduwblokken. 


Eierverwerking

Eierverwerking


Geschikte kunststofsoorten

  • PC/Lexan
  • HDPE
  • HMPE
  • POM
  • PA
  • PEEK

Over kunststoffen voor eierverwerking

Bij de verwerking van eieren en het sorteren hiervan is het belangrijk dat eieren heel blijven en desondanks de productiviteit gewaarborgd blijft. Om het bedrijfsproces op gang te houden, worden cruciale onderdelen van kunststof gemaakt. Denk hierbij aan de houders voor eieren, maar ook het binnenwerk van machines zoals transport bevorderende rollen die de eieren in de goede richting leggen. 


HMPE Slachterijen

Slachterijen


Geschikte kunststofsoorten

  • HMPE
  • HDPE
  • PC/Lexan
  • POM
  • PA
  • PEEK
  • Kydex

Over kunststoffen voor slachterijen

Een combinatie van RVS en kunststof maakt het inventaris van een slachterij. Onderdelen voor de machines die gebruikt worden bij de verwerking van vlees dienen te voldoen aan de wetgeving voor voedselveiligheid volgens de Europese EU 10/2011 en/of Amerikaanse wetgeving volgens de FDA. Ook is om antibacteriële redenen een minimale vochtopname gewenst en omdat veel schoonmaakactiviteiten met warm water en agressieve schoonmaakmiddelen plaatsvinden is ook de chemische bestendigheid van belang.


Snijplaten

Snijplaten


Geschikte kunststofsoorten

  • HMPE
  • HDPE

Over kunststof snijplaten

Snijplaten dienen te voldoen aan de wetgeving voor voedselveiligheid volgens de Europese EU 10/2011 en/of Amerikaanse wetgeving volgens de FDA. Ook is om antibacteriële redenen een minimale vochtopname gewenst en omdat veel schoonmaakactiviteiten met warm water en agressieve schoonmaakmiddelen plaatsvinden is ook de chemische bestendigheid van belang.


Stallenplaten en schopplaten

Stallen- en schopplaten


Geschikte kunststofsoorten

  • Polypropeen massief
  • PP Foam/schuim
  • PP holkamer platen
  • HDPE
  • HMPE

Over kunststoffen voor stallenbouw en kalverboxen

Kunststof wordt veel toegepast bij de bouw van stallen en kalverboxen. De redenen om kunststof toe te passen ten opzichte van hout zijn legio. Denk aan het feit dat kunststof niet breekt, rot of splintert en nagenoeg geen onderhoud vereist. Tevens zijn de gebruikte materialen slagvast en water- en chemicalienbestendig (mest, schoonmaakmiddelen). Bij gebruik als plank is een voordeel dat het materiaal licht meebuigt waardoor het vee zich minder snel bezeert. Tevens kan kunststof ten opzichte van hout minder snel worden aangevreten. De varianten gemaakt van PP (polypropyleen) en HDPE kunnen gelast worden, wat een sterke, hygienische verbinding oplevert.

Vink levert een uitgebreid pakket platen, zowel massief als met een schuim- of cellenstruktuur (roostervorm aan de binnenkant van de plaat).


Visverwerking

Visserij


Geschikte kunststofsoorten

  • HMPE
  • HDPE
  • PP
  • POM
  • PA
  • PEEK

Over kunststoffen voor de visserij

RVS en kunststof vormen ook bij de visserij de basis van de toegepaste materialen. Onderdelen voor de machines die gebruikt worden bij de verwerking van vis dienen te voldoen aan de wetgeving voor voedselveiligheid volgens de Europese EU 10/2011 en/of Amerikaanse wetgeving volgens de FDA. Ook is een minimale vochtopname gewenst om antibacteriële redenen, en omdat veel schoonmaakactiviteiten met warm water en agressieve schoonmaakmiddelen plaatsvinden is ook de chemische bestendigheid van belang.