Biobased kunststoffen

Duurzaam met aandacht voor het milieu

Mede door de vraag naar duurzaamheid en aandacht voor het milieu, is de groei van biobased kunststoffen in de afgelopen jaren toegenomen. Biobased kunststoffen zijn kunststoffen die volledig of deels verkregen zijn uit hernieuwbare grondstoffen. Voorbeelden van grondstoffen die worden gebruikt zijn suikerriet, suikerbieten, mais, rijstvlies, kokos, koffiedik, palmboomblad, bamboe en zetmeel.

Biobased kunststoffen kunnen onderverdeeld worden in:

  • Volledig of deels biobased kunststoffen die niet composteerbaar zijn: bio-PE, bio-PET, bio-PA, bio-PTT en bio-PP;
  • Volledig of deels biobased kunststoffen die wel composteerbaar zijn: PLA, PHA, PBS en op zetmeel- en cellulose gebaseerde kunststoffen.

Biobased kunststoffen mogen composteerbaar worden genoemd wanneer deze kunststoffen in industriële installaties binnen 12 weken volledig zijn vergaan. Daarnaast zijn er biologisch afbreekbare kunststoffen te onderscheiden. Er zijn biobased kunststoffen die biologisch afbreekbaar zijn in de grond zoals PHA en TLS. Deze biobased kunststoffen breken af wanneer er een juiste combinatie is van micro-organismen, warmte en vocht. Ook zijn er biobased kunststoffen die biologisch afbreekbaar zijn in water.

De toepassingen van de biobased kunststoffen zijn vergelijkbaar met de toepassingen van de kunststoffen verkregen uit fossiele grondstoffen. In de huidige situatie worden PLA en zetmeelplastics voornamelijk toegepast in de verpakking van producten. PHA wordt in de huidige situatie voornamelijk gebruik in de medische en farmaceutische toepassingen.

Heb je interesse in biobased kunststoffen? Neem dan contact met ons om te kijken wat de mogelijkheden zijn. We zijn bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van ‘’koude grond’’ afbreekbare kunststof halffabricaten bestaande uit een combinatie van PLA en Palmboombladvezel.