Kunststof recyclingprogramma ReVink

Inzameldienst kunststof reststromen

Wij zien het als onze verplichting om zorgvuldig om te gaan met mens en milieu. Wij zien dat een deel van de door ons geleverde kunststof halffabricaten na verwerking bij onze afnemers als restmateriaal in de reguliere afvalverwerking terecht komen. Dat vinden wij een gemiste kans! Deze materiaalgroep kan, mits goed gesorteerd, uitstekend gerecycled worden, waardoor het milieu minder belast wordt dan bij verbranding van deze restmaterialen het geval is. Wij hebben daarom een initiatief ontwikkeld om onze afnemers de mogelijkheid te bieden hun kunststof restmaterialen te laten recyclen: ReVink. Dit staat voor: Kunststof recycling programma Vink. 

Wij hebben als enige kunststof distributeur in Nederland de beschikking over 16 eigen Vink vrachtwagens waardoor we deze unieke dienst voor onze klanten kunnen aanbieden en waarborgen. Wij stellen speciale recycle kratten ter beschikking van 1m³ waarin je, per krat, één kunststof reststroom kunt verzamelen.

Wil je ook besparen op jouw afvalkosten, ontzorgd worden in jouw kunststof afvalvraagstuk en een bijdrage leveren aan MVO? 

Het streven naar een circulair proces met waardebehoud voor alle kunststof restmaterialen.

Uitgangspunten:

 • De realisatie van een zuivere reststroom 
 • Focus op waardebehoud van het materiaal
 • Focus op herinzetten van het granulaat / recyclaat

Waardebehoud van restmaterialen speelt een fundamentele rol in ons circulaire proces. Wij zijn van mening dat A-kwaliteit restmateriaal ook weer als A-kwaliteit granulaat ingezet dient te worden om ‘downgrading’ van het materiaal te voorkomen. Hierdoor streven wij naar een maatwerk oplossing voor elke klant binnen ons kunststof recycling programma.

Let op: dit initiatief geldt enkel voor klanten van Vink Kunststoffen. Nog geen klant? Maak een account aan.


Geschikte kunststof soorten voor recycling

 • PMMA XT Helder
 • PMMA XT kleur
 • PMMA GS Helder
 • Pmma GS Kleur
 • PP Massief
 • PP Dubbelwandig
 • PP Geschuimd
 • Trilaminaat 
 • HDPE (PE300)
 • HDPE (PE100)
 • HDPE (PE100RC)
 • HDPE (PE80)
 • HMPE (PE500)
 • HMPE (PE1000)
 • PVC Massief
 • PVC Geschuimd
 • PA Polyamide
 • PEEK
 • POM
 • PS (Polystyreen) Wit
 • PS (Polystyreen) Gekleurd
 • PS (Polystyreen) Helder
 • Polycarbonaat Helder
 • Polycarbonaat Kleur
 • Polycarbonaat Meerwandig

Wij streven naar circulariteit en waardebehoud. Jij ook? Sta sterker met Vink.

kunststof recycling revink proces kunststof recycling revink proces

Kunststof recycling en circulaire oplossing materiaalstromen

Wij werken samen met diverse leveranciers en afvalverwerkers om een juiste verwerking van de kunststof reststromen te garanderen en deze weer in te zetten in A-klasse materialen. Hierbij hebben wij binnen ons ruime assortiment kunststoffen een aantal kunststof reststromen die wij terugnemen mét behoud van waarde en zonder behoud van waarde.

Let op: wij streven naar een maatwerk oplossing. Neem contact op voor de circulaire oplossing voor jouw bedrijf. 


Spelregels kunststof recyclingprogramma ReVink

Wij stellen recycle kratten met een inhoud van 1 m³ ter beschikking waarin het restmateriaal wordt verzameld en op jouw verzoek door ons wordt opgehaald. Hieraan zijn vanzelfsprekend een aantal “spelregels” verbonden:

 1. Kunststof restmaterialen moeten per kunststofsoort worden ingezameld
 2. Het is strikt verboden om spanen, krullen of zaagsel te deponeren in de recycle kratten;
 3. Kunststof restmaterialen mogen enkel in de recyclekrat(ten) worden gedeponeerd wanneer deze vrij zijn van chemische verontreiniging en folie (met uitzondering van beschermfolie);
 4. Het is strikt verboden om andere afvalmaterialen, zoals hout en papier in de recycle krat(ten) te deponeren;
 5. Zodra de recyclekrat(ten) vol zijn, kan je contact opnemen met je contactpersoon bij Vink. Deze zal zorgen dat de recyclekrat(ten) opgehaald worden;
 6. Bij het vullen van de recyclekrat(ten) wordt er verwacht dat de restmaterialen zo efficiënt mogelijk in de krat(ten) worden gestapeld en mogen er geen materialen uit de krat(ten) steken;
 7. Bij de aanvraag voor het ophalen van volle recyclekratten moeten er foto’s van de betreffende kratten meegestuurd worden ter beoordeling;
 8. Om het circulaire proces tot een succes te brengen, wordt er verwacht dat alle betrokken medewerkers op de hoogte worden gesteld van bovenstaande afspraken. 

Indien de recycle kratten niet conform deze spelregels worden aangeboden, kan Vink deze helaas niet accepteren. Hierbij is het belangrijk dat jouw medewerkers van bovenstaande spelregels op de hoogte worden gesteld.

kunststof recycling recyclekratten kunststof recycling recyclekratten

Heb je vragen? Neem dan contact op met onze circulaire specialisten via revink@nl.vink.com


Onze duurzame missie

De meeste kunststof restmaterialen zijn prima te recyclen, mits goed gescheiden. Daarom hebben wij kunststof recyclingprogramma ReVink opgezet en stellen wij kratten beschikbaar aan onze klanten, waarin het restmateriaal separaat kan worden verzameld.

Op verzoek komen wij deze weer ophalen, waardoor wij zorgen dat er jaarlijks gemiddeld 158 ton kunststof in ons circulaire proces terechtkomt. Door deze restmaterialen te verwerken tot granulaat, is het mogelijk om hier weer nieuwe producten van te maken.

Zo geven wij invulling aan onze duurzame missie.


Start met circulaire producten

We hebben een grote stap gemaakt in de ontwikkeling van ons circulaire assortiment door de toevoeging van een tweetal platen die volledig zijn geproduceerd uit kunststof restafval van Vink en dat van onze klanten. Deze gladde zwarte platen van 3000x1500x10mm zijn te vinden in twee verschillende soorten kunststof: PE en PP. De eigenschappen van deze circulaire platen zijn te vergelijken met virgin materiaal. Daarnaast blijkt uit onze tests dat het materiaal zich prima leent voor een divers scala aan bewerkingen.  

Ben je ook benieuwd hoe we je kunnen helpen met het ontwikkelen van een circulair proces? We vertellen je graag over de mogelijkheden.​ 

kunststof recycling circulaire kunststoffen kunststof recycling circulaire kunststoffen

kunststof recycling revink kunststof recycling revink

ReVink in de media

Inmiddels maken een groot deel van onze klanten al gebruik van ons Kunststof recycling programma ReVink. En dat is niet onopgemerkt gebleven!

Zo kwam er in de SignPro van november 2020 een uitgebreid interview met Gerry van Alst en Bas Berendsen. Lees het hele interview via onderstaande button! 


Herkenningsmachines voor kwaliteitscontroles kunststof recycling en spatscherm recycling

De realisatie van een zuivere reststroom en focus op waardebehoud van kunststof is ons uitgangspunt bij de recycling van kunststof. Om deze zuivere stroom te kunnen garanderen richting onze klanten en recyclepartners hebben wij een tweetal kunststof herkenningsmachines aangeschaft. 

Deze unieke machines maken het mogelijk om middels een infrarood straal nagenoeg alle kunststoffen binnen een seconde te identificeren. Zo kunnen wij onze proces professionaliseren en biedt het ons tevens meer flexibiliteit  wanneer we in de toekomst de "coronaschermen, kuchschermen, spatschermen" willen gaan terugnemen en recyclen van onze klanten. Met deze apparaten zijn wij weer een stap verder in ons circulaire / recycling proces.

kunststof recycling herkenningspistolen kunststof recycling herkenningspistolen

Kunststof recycling per kunststofsoort

Polyethyleen recycling / HDPE recycling / PE recycling

HDPE recycling, oftewel high-density polyethyleen is uitermate geschikt om mechanisch te recyclen. De grondstof die ontstaat door het mechanisch proces zorgt voor een closed-loop proces.  Het materiaal bestaat uit koolstof en waterstof, wat ervoor zorgt dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij de productie van polyethyleen. Het materiaal wordt doorgaans gewassen en vermalen waarna het resultaat weer wordt gebruikt als grondstof voor het extruderen van nieuwe kunststof HDPE halffabricaten.

De volgende soorten HDPE Polyethyleen zijn geschikt voor ReVink:

 • PE 300
 • PE 100
 • PE 100 RC
 • PE 80

Heb je vragen over HDPE recycling? Neem contact op.

HMPE recycling

Naast het feit dat HMPE, uhmwpe uiterst geschikt is voor direct contact met levensmiddelen, laat het materiaal zich ook heel goed recyclen. HMPE wordt mechanisch gerecycled door het materiaal te vermalen tot grondstof. Deze grondstof kan weer opnieuw worden ingezet voor de productie van nieuwe HMPE-halffabricaten, waardoor er een closed-loop ontstaat. Na het mechanisch recyclen van HMPE blijven de technische eigenschappen van het materiaal nagenoeg hetzelfde, denk aan de hoge slijt-, slag- en kerfslagvastheid van het materiaal.

De volgende soorten HMPE, uhmwpe zijn geschikt voor ReVink:

 • PE 1000
 • PE 500

Heeft u vragen over HMPE recycling? Neem contact op.


PA6 recycling / Nylon recycling

Polyamide, PA of Nylon is door zijn hoge slijtvastheid in combinatie met goede glij- en roleigenschappen dé kunststof voor dynamische toepassingen in de werktuigbouw. Het harde materiaal polyamide PA6 heeft een sterk geluiddempend vermogen, is taai en stijf en heeft goede bewerkingsmogelijkheden. Daarnaast is polyamide PA6 uiterst geschikt om mechanisch te worden gerecycled door het te vermalen tot grondstof. Deze grondstof kan weer opnieuw worden ingezet voor de productie van nieuwe polyamide, Nylon, PA6-halffabricaten, waardoor er een closed-loop ontstaat. Veel van onze klanten zijn al bezig met PA6 recycling.

Heeft u vragen over polyamide recycling? Neem contact op.

Polycarbonaat recycling / Lexan recycling

De populariteit van polycarbonaat is de afgelopen 10 jaar explosief gestegen. Het materiaal is sterk, stijf en transparant, waardoor het materiaal voor een divers scala aan applicaties kan worden gebruikt. Ook na mechanische recycling van polycarbonaat. In dit proces wordt het materiaal gewassen, gemalen en opnieuw ingezet voor de productie van polycarbonaat halffabricaten. Hierdoor zijn we in staat om een circulair proces te waarborgen.

De volgende soorten polycarbonaat, Lexan zijn geschikt voor ReVink:

 • Polycarbonaat Gekleurd
 • Polycarbonaat Helder
 • Polycarbonaat Meerwandig (kanaalplaat)

Heb je vragen over polycarbonaat recycling? Neem contact op.


PEEK recycling

PEEK is een echte high performance kunststof: het heeft namelijk een temperatuurbereik van -40°C tot 250°C.  Dankzij de hoge kostprijs van PEEK is recycling van dit materiaal van groot belang.  Het gebruik van thermohardende polymeren neemt alleen maar toe de laatste jaren, waardoor er nog meer focus is komen te liggen op de recycling van PEEK.De mechanische recycling technieken die voor PEEK worden gebruikt omvatten: wassen, vermalen en herproductie. Hierdoor ontstaat er een closed-loop proces.

Heb je vragen over peek recycling? Neem contact op.

Acrylaat recycling / PMMA recycling 

PMMA (in de volksmond bekend als Plexiglas) is uitermate geschikt om te worden hergebruikt in het ReVink recyclingprogramma. Als één van de weinige kunststofsoorten is PMMA, Acrylaat zowel chemisch als mechanisch te recyclen. Bij het mechanisch recyclen van PMMA wordt het materiaal mechanisch verwerkt tot grondstof, waarbij de scheikundige verbindingen van het materiaal niet wordt afgebroken. Bij chemische recycling wordt het PMMA weer teruggebracht tot de basisgrondstof (monomeer). Deze basisgrondstof kan daarna weer opnieuw worden ingezet voor de productie van PMMA, Acrylaat zonder verlies van kwaliteit. Plexiglas is een merknaam van Acrylaat, waarvan wij het hoogwaardige merk Altuglas leveren. Het is voor ons mogelijk om diverse merken Acrylaat te recyclen. Plexiglas, Altuglas, PMMA evenals Perspex. 

De volgende soorten PMMA zijn geschikt voor ReVink:

 • PMMA, Acrylaat XT helder en gekleurd
 • PMMA, Acrylaat Gegoten helder en gekleurd

Heeft u vragen over acrylaat recycling? Neem contact op.


POM recycling / polyacetaal recycling

POM, polyacetaal is een sterke, harde en bovenal vormvaste kunststof met een zeer lage wrijvingsweerstand. Deze kunststofsoort is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de populairste technische kunststoffen. Daarnaast is dit materiaal uiterst geschikt om mechanisch te worden gerecycled door het te vermalen tot grondstof. Deze grondstof kan weer opnieuw worden ingezet voor de productie van nieuwe POM, polyacetaal-halffabricaten, waardoor er een closed-loop ontstaat.

Heeft u vragen over POM recycling? Neem contact op.

Polypropyleen recycling / PP recycling

Naast het feit dat PP Polypropyleen een hoge slagvastheid en temperatuurbereik heeft, laat het materiaal zich ook heel goed recyclen en is zelfs geschikt voor een closed-loop proces. Het recyclen van PP is vergelijkbaar met het recyclen van veel andere soorten kunststof. Meestal wordt het polypropyleen restmateriaal verzameld, gesorteerd, versnipperd en gewassen. Vervolgens wordt het gezuiverde polypropyleen gegranuleerd tot maalgoed waarna er weer nieuwe producten van worden geproduceerd.

De volgende soorten PP zijn geschikt voor ReVink:

 • Polypropyleen Massief
 • Polypropyleen Dubbelwandig
 • Trilaminaat

Heb je vragen over polypropyleen recycling? Neem contact op.


Polystyreen plaat recycling / PS recycling

Polystyreen plaat is uitermate geschikt om mechanisch te worden gerecycled is ons ReVink programma. PS plaat is een stevig materiaal met uitstekende zeefdruk- en thermovorm eigenschappen. Het materiaal kan worden vermalen tot grondstof en weer worden ingezet voor de productie van nieuwe polystyreen halffabricaten. Hierdoor ontstaat er een closed-loop proces.

De volgende soorten polystyreen platen zijn geschikt voor ReVink:

 • Polystyreen plaat wit
 • Polystyreen plaat gekleurd
 • Polystyreen plaat helder

Heb je vragen over polystyreen recycling? Neem contact op.

PVC recycling

Er is veel vraag naar PVC recycling. Dit is namelijk een veel gebruikt materiaal in de reclamewereld en bouwsector. De veelzijdigheid van dit materiaal wordt gekenmerkt door het feit dat PVC uiterst geschikt om mechanisch te worden gerecycled door het te vermalen tot grondstof. Deze grondstof kan weer opnieuw worden ingezet voor de productie van nieuwe PVC-halffabricaten, waardoor er een closed-loop ontstaat. Meer weten over PVC recycling? Neem dan contact op.

Heeft u vragen over PVC recycling? Neem contact op.


Helaas is het door technische beperkingen niet voor alle kunststof reststromen mogelijk om deze waarde ook daadwerkelijk te behouden tijdens het kunststof recycling proces, wat ook wel ‘downgrading’ wordt genoemd. Desalniettemin kunnen wij een circulaire verwerking garanderen voor elk van de genoemde kunststofsoorten. Logischerwijs streven wij als organisatie naar een proces waarin wij de waarde van deze kunststoffen kunnen behouden in het recycleproces. Indien zich nieuwe ontwikkelingen voordoen betreffende het behoud van waarde in recycleprocessen, dan zullen wij je informeren op deze pagina. 


Aanmelden voor kunststof recycling

Ben je door bovenstaand geinteresseerd geraakt in kunststof recycling? Stuur ons dan vooral een bericht en geef daarbij uw uitdaging aan. Wij denken graag met je mee. Inmiddels hebben we jarenlange ervaring met het recyclen van kunststof.