Kunststoffen voor machinebouwers

Het automatiseren en optimaliseren van productie processen is de uitdaging van iedere machinebouwer. Hoe lever ik mijn klant een uitgekiende transportband die zorgt voor een hoog rendement en die niet stil komt te staan vanwege een technisch mankement? Naast rendement is de veiligheid natuurlijk ook een belangrijk issue, want de veiligheid van de bedienende medewerker staat voorop. Voor de onderdelen van transportbanden en productiemachines worden vaak kunststoffen gebruikt. Denk hierbij aan onderdelen zoals: glijlagers, tandwielen, kabelschijven en beschermkappen. Op deze pagina tonen wij je welke kunststoffen je kunt inzetten en welke kunststoffen het beste bij jouw machineonderdelen passen.

Mocht je toch nog aanvullend advies nodig hebben dan staat er een team van kunststof specialisten voor je klaar. Deze Vink medewerkers kunnen deskundig toelichten welke kunststof je het beste in kunt zetten en hoe je deze optimaal kunt bewerken.


Waarom machinebouwers kunststof gebruiken? 

De omstandigheden bij ieder productieproces zijn verschillend. Zo kunnen er omstandigheden voorkomen waarbij er sprake is van een agressief chemisch milieu, er veel slijtage plaatsvindt vanwege het proces of er gewerkt wordt in een vochtige omgeving. Dit zijn een paar voorbeelden, maar allemaal wel relevant voor de materiaalkeuze. Machinebouwers kiezen vaak voor kunststof onderdelen omdat kunststof zich, in veel gevallen, positief onderscheidt ten opzichte van bijvoorbeeld aluminium en staal. Denk hierbij aan de chemische bestendigheid, slijtvastheid, breukgevoeligheid en levensmiddelen geschiktheid. Iedere kunststof heeft zijn eigen specifieke eigenschappen die weer bepalen voor welke toepassing deze het beste kan worden ingezet.

Welke kunststof kan ik het beste inzetten?

Voor de productie van machineonderdelen worden diverse soorten kunststoffen toegepast. Wij hebben hiervoor een uitgebreid, en uit voorraad leverbaar, assortiment technische en high-performance kunststoffen samengesteld. Afhankelijk van de eisen aan het machineonderdeel kunnen de kunststoffen worden ingezet zoals: POM, PA, PETP, HMPE, PTFE, PEEK, PVDF en PP. Rechts vindt u een overzicht van deze kunststoffen samen met hun eigenschappen. Hiermee kunt je snel een keuze maken welke kunststof het beste past bij jouw wensen. Naast de vele kunststof soorten voeren wij ook nog een programma LED verlicht waarmee je jouw productielijn uit kunt lichten.

eigenschappen van technische kunststoffeneigenschappen van technische kunststoffen

POM voor machinebouwers

POM, ook wel Polyacetaal genoemd, is een sterke, harde en bovenal vormvaste kunststof met een zeer lage wrijvingsweerstand. De statische en dynamische wrijvingscoëfficiënten zijn gelijk waardoor ‘stick slip’ nagenoeg is uitgesloten. Polyacetaal heeft uitzonderlijke veerkrachtige kwaliteiten waardoor het zware stoten en trillingen absorbeert. Daarnaast is POM goed mechanisch te bewerken en kan het bogen op een goede bestendigheid tegen oliën en brandstoffen. De geringe vochtopname en de uitstekende mechanische eigenschappen garanderen producten die zuiver aan de maat blijven.

POM in onze webshop


PA voor machinebouwers

PA, ook wel Polyamide of Nylon genoemd is, door zijn hoge slijtvastheid in combinatie met goede glij- en roleigenschappen dé kunststof voor dynamische toepassingen zoals de werktuigbouw. Het harde materiaal heeft een sterk geluiddempend vermogen, is taai en stijf en heeft goede bewerkingsmogelijkheden. Door toevoeging van vulstoffen wordt Polyamide in veel uitvoeringen geproduceerd en worden de verschillende eigenschappen sterk verbeterd. PA met olie gevuld zorgt bijvoorbeeld voor integrale smering bij dynamische toepassingen met als resultaat lagere wrijving en dus een langere levensduur.

PA in onze webshop


HMPE voor machinebouwers

HMPE is in de basis een Polyethyleen kunststof, maar dan met een hoge moleculaire dichtheid. Een hogere moleculaire dichtheid zorgt voor betere slijt- en slagvastheid. Daar zijn ook weer gradaties in. Zo leveren wij een HMPE 500 en een HMPE 1000 uitvoering, waarbij HMPE 1000 de beste slijt- en slagvaste eigenschappen bezit. Daarnaast zijn zowel HMPE 500 als HMPE 1000 vochtafstotend en zijn ze volledig goedgekeurd voor direct contact met levensmiddelen. Dit conform de geldende 10/2011 wetgeving. Bijkomende voordelen zijn de lage wrijvingscoëfficiënt en het gegeven dat HMPE niet aanhecht.

HMPE in onze webshop


PETP voor machinebouwers

PETP is ook bekend onder de handelsnaam Arnite. Het materiaal onderscheidt zich van andere slijtvaste constructiekunststoffen door de hoge trek- en buigsterkte en drukvastheid. Het is een van de hardste kunststofsoorten, heeft geen last van kruip (koude vloei) en het neemt praktisch geen vocht op. Er moet echter rekening gehouden worden met de relatieve brosheid van het materiaal waardoor het minder geschikt is voor stotende belastingen. PETP heeft een zeer lage wrijvingscoëfficiënt, is zelfdovend en levensmiddelengeschikt. Maatvast precisiewerk, lagerbussen, glijlagers en tandwielen zijn enkele toepassingen waarvoor PETP wordt ingezet.

PETP in onze webshop


PEEK voor machinebouwers

PEEK, ook wel Polyetheretherketon genoemd, behoort tot de groep High Performance kunststoffen. Het temperatuurbereik van PEEK loopt van -40°C tot 250°C met kortstondige pieken tot 300°C. Deze kunststof weerstaat een zware belastbaarheid en heeft een uitstekende chemische bestendigheid. Voeg daarbij de lage uitzettingscoëfficiënt en de hoge materiaalstijfheid en het is duidelijk dat het een uitstekende maatvastheid biedt. PEEK is vlamdovend en levensmiddelengeschikt volgens de Europese 10/2011 wetgeving en de Amerikaanse FDA normering. Door deze hoogwaardige eigenschappen vindt PEEK zijn weg in toepassingen zoals de vliegtuigindustrie en de medische sector.

PEEK in onze webshop


PTFE voor machinebouwers

PTFE, ook wel Teflon genoemd, behoort tot de groep van fluorhoudende kunststoffen, een specifieke groep binnen de High Performance kunststoffen. Deze groep biedt een excellente chemische bestendigheid en een lage wrijvingscoëfficiënt over een breed temperatuurbereik. PTFE is bestand tegen nagenoeg alle chemicaliën, is vlamdovend en goed steriliseerbaar. Daarnaast heeft PTFE een prima UV-weerstand en opvallende antiklevende eigenschappen. De intrinsieke materiaalzuiverheid maakt PTFE geschikt voor direct contact met levensmiddelen. De slijt- en drukvastheid kunnen door toevoeging van additieven zoals brons, grafiet of glasvezels sterk verbeterd worden. 

PTFE in onze webshop


PVDF voor machinebouwers

PVDF beschikt over zowel een hoge mechanische sterkte en stijfheid als over een hoge abrasieve weerstand en lage wrijvingscoëfficiënt. Hierdoor is PVDF uitermate geschikt voor de vervaardiging van machineonderdelen. 

PVDF valt in de brandklasse B1 (volgens DIN 4102), hetgeen betekent dat het materiaal moeilijk ontvlambaar en zelfdovend is. Bovendien is PVDF volledig goedgekeurd en gecertificeerd voor contact met levensmiddelen volgens de Europese 10/2011 Food Grade wetgeving. Dit is essentieel in bijvoorbeeld de conserven- en voedingsmiddelenindustrie, vlees- en visverwerkende bedrijven en andere toepassingen waarbij non-toxisch gedrag, milieu en hygiëne van belang zijn. Wij beschikken tevens over de certificering ten behoeve van het Bundesgesundheitsambt en de Food and Drugs Administration.

PVDF in onze webshop


PP voor machinebouwers

PP - Polypropeen is een materiaal met een hoge slagvastheid en een hoog temperatuurbereik. Bovendien is het materiaal licht van gewicht en heeft het een hoge chemische bestendigheid. Voeg daar de uitstekende mechanische eigenschappen aan toe en PP is een van de meest veelzijdige kunststoffen. Dit maakt PP uiterst geschikt voor technische toepassingen en constructies. PP wordt ook massaal gebruikt in de chemische industrie.

PP in onze webshop