Veilig werken gedurende het coronavirus

Sta sterker met Vink

Om medewerkers en klanten te beschermen tegen het besmettelijke coronavirus, worden doorzichtige materialen ingezet. Bij kassa's en servicebalies van supermarkten en winkels, waar het lastig is om de door het RIVM aanbevolen 1,5 meter afstand te houden, worden spatschermen geplaatst. In ziekenhuizen beschermen doorzichtige gezichtsmaskers onze mensen in de zorg.

In deze hectische tijden staat ook bij Vink het gezondheidsbelang voorop en als marktleider kunnen wij nu een mooie rol spelen op het gebied van advies en levering van kunststof halffabricaten. Onze medewerkers helpen met hun specialistische kennis onze klanten en hun klanten uitstekend in hun zoektocht naar effectieve en verantwoorde oplossingen om mensen te beschermen tegen besmetting met het COVID-19-virus.

Er wordt door ons hele team keihard gewerkt om grote hoeveelheden transparant materiaal te leveren en met onze enorme zaagcapaciteit is er zelfs ’s nachts gewerkt om aan de forse onverwachte vraag aan spat- en kuchschermen te voldoen. Het komt nu extra goed uit dat Vink in Nederland de grootste voorraad van (transparante) kunststof halffabricaten beschikbaar heeft.


Wij bieden je graag een overzicht met mogelijkheden die he in kunt inzetten om jouw anderhalve meter vraagstuk op te lossen. Uiteraard kunnen wij je ook adviseren over oplossingen voor situaties die hieronder niet expliciet worden vermeld. Onze specialisten Lianne en Michelle denken graag met je mee in oplossingen voor kant-en-klare coronaschermen.

Wij delen graag onze kennis en bieden inspiratie en mocht je een van de genoemde producten willen kopen dan brengen wij je graag in contact met een kunststof verwerkend bedrijf dat je rechtstreeks kan leveren. Sta sterker met Vink.

De visie van het kabinet is duidelijk. De komende tijd zal de 1,5 meter economie de maatstaf zijn bij het opstarten en voorlopig in stand houden van onze maatschappelijke en economische activiteiten. Ook de boodschap dat alleen bedrijven en instellingen, die voldoen aan de maatstaven van deze anderhalve meter economie, hun activiteiten weer langzaam op mogen starten, is hierin duidelijk. Dit betekent dat ieder, in zijn eigen vakgebied, moet nadenken hoe dat te realiseren.


Kunststoffen ter preventie van het coronavirus:

Er zijn meerdere kunststoffen geschikt voor het aanbrengen van transparante scheidingen. Deze worden hieronder benoemd, inclusief hun specifieke eigenschappen in relatie tot transparante scheidingen. Daarna vindt u een overzicht van de sectoren en toepassingen waar de transparante scheidingen kunnen worden ingezet en welke kunststof je daarvoor het beste kunt gebruiken.


Acrylaat (PMMA)

Unieke Kenmerken

 • Hogere lichtdoorlaat dan glas
 • Onovertroffen helder en weerbestendig
 • Uitstekend te verwerken

Over Acrylaat (PMMA) en corona

Acrylaat, in de dagelijkse praktijk ook wel Plexiglas of Perspex genoemd, is een transparante kunststof met een lichttransmissie van 92%. Hiermee is acrylaat helderder dan glas. Acrylaat is door haar kenmerkende eigenschappen een uiterst geschikt materiaal voor tal van toepassingen. Ook voor spatschermen is Acrylaat een veel gekozen materiaal. De goede vormbaarheid en de eenvoudige bewerkbaarheid zorgen voor grote ontwerpvrijheid en het materiaal is onovertroffen helder. Op dit moment wordt Acrylaat veel ingezet voor spatschermen bij kassa's en balieschermen. 

Acrylaat is ongeveer 30 keer sterker dan glas wat veel minder breukrisico en dus veiligheid betekent. Acrylaat is een relatief stijf materiaal. Dit betekent dat je acrylaat koud niet zover door kunt buigen. Echter, wanneer je acrylaat verwarmt, dan kun je het goed vervormen.


Polycarbonaat (Lexan)

Unieke kenmerken

 • Licht van gewicht
 • Unieke UV-bestendigheid
 • Koud te buigen (min. radius 100x plaatdikte)
 • Koud te kanten (zetten)

Over Polycarbonaat (Lexan) en corona

Polycarbonaat onderscheidt zich van andere kunststoffen door haar optische zuiverheid in combinatie met een zéér hoge slagvastheid. Lexan polycarbonaat platen zijn maar liefst 250 keer sterker dan glas van dezelfde dikte. Bovendien zijn Polycarbonaat platen koud te zetten en te kanten. Deze unieke combinatie maakt Lexan Polycarbonaat bijzonder geschikt voor spatschermen, als ook voor gezichtsmaskers. Qua transparantie ligt Polycarbonaat op het niveau van Polyester (PETG) en is dus ook prima geschikt voor visuele toepassingen.


PET-G

Unieke kenmerken

 • Grote ontwerpvrijheid
 • Goede brandeigenschappen (Klasse B1)
 • Excellente vacuümvorm eigenschappen

Over PET-G en corona

Vivak PET-G staat bekend om haar grote ontwerpvrijheid voor ontwerpers. Factoren die hier aan bijdragen zijn de superieure vacuümvormbaarheid en de excellente mechanische eigenschappen. Deze kwaliteiten in combinatie met de uitstekende bedrukbaarheid zorgen ervoor dat de co-polyesterplaat ook voor spat- en kuchschermen vele mogelijkheden biedt. Een bijkomend voordeel van PET-G materiaal is de brandveiligheid. Het is namelijk zelfdovend en voldoet aan brandklasse B1. Daarnaast zijn spat- en kuchschermen van PET-G zeer slagvast en levensmiddelengeschikt.

Polyester (PET-G) ligt met veel eigenschappen tussen Acrylaat en Polycarbonaat in. De transparatie is wat minder dan die van Acrylaat en gelijkwaardig aan die van Polycarbonaat en daarmee uitstekend geschikt voor visuele toepassingen. Qua sterkte is PET-G ongeveer 150 keer sterker dan glas; het breukrisico is dus gering. PET-G weegt echter beduidend minder dan glas en ongeveer evenveel als Acrylaat en Polycarbonaat. 


PET-GAG

Unieke kenmerken

 • Hoge waterdamp- en gasbarrière
 • Reuk- en smaakvrij
 • Mooi transparant

Over Polyester folie (PET-GAG) en corona

Polyester folie wordt geproduceerd van hoogwaardige grondstoffen met excellente producteigenschappen en is prima te verwerken middels vacuümvormen, vouwen en stansen. Daarnaast kan Polyester folie probleemloos worden bedrukt met alle bekende druktechnieken. Het gebruik van Polyester folie is de laatste jaren dan ook sterk gegroeid en neemt nog steeds toe. Voorbeelden van typische Polyester toepassingen zijn medische verpakkingen en transparante gezichtsbeschermers.


A-Pet

Unieke kenmerken

 • In plaat en folie leverbaar
 • Levensmiddelengeschikt
 • Milieuvriendelijk
 • Transparant en koud buigbaar
 • Reuk- en smaakvrij
 • Hoge stabiliteit
 • Hoge waterdamp- en gasbarrière

Over A-Pet folie (Axpet) en corona

Het transparante A-PET is in de reclamesector en bij de realisatie van verpakkingen en labels een zeer geliefd materiaal. Dankzij de uitstekende Polyester eigenschappen zijn de platen en folies voor veel toepassingen geschikt. A-PET is levensmiddelengeschikt en wordt veel gebruikt voor de verpakking van levensmiddelen en farmaceutische producten. Polyester platen zijn milieuvriendelijk en recyclebaar.


Vergelijk de eigenschappen tussen Acrylaat, Polyester (PET-G) en Polycarbonaat

  Acrylaat Polyester (PET-G) Polycarbonaat
Transparantie / helderheid Uitmuntend Hoog Hoog
Gewicht Laag Laag Laag
Sterkte 30x sterker dan glas 150x sterker dan glas 250x sterker dan glas
Weerbestendigheid Uitmuntend Goed Goed
Koud te buigen Gering Gemiddeld Goed
Warm te buigen Goed Goed Goed
te boren, zagen, frezen Goed Goed Goed
Te bedrukken Goed Goed Goed
Beschikbare dikten 2 t/m 100mm 0,5 t/m 12mm 1 t/m 12mm
Brandklasse* B2 B1 B1

 

*getest volgens DIN 4102

Als brandveiligheid een rol speelt, adviseren wij u een brandvertragend materiaal in te zetten. Zowel Polyester als Polycarbonaat zijn brandvertragend en hebben brandklasse B1. De Duitse DIN 4102 is opgesteld door het Deutsches Institut für Normung. Dit instituut behandelt de meest uiteenlopende normonderwerpen. Deze classificatie wordt gezien als de Europese normering als het gaat om brandveiligheid van producten.

De volgende zijn de categorieën in de volgorde van de mate van brandbaarheid en ontvlambaarheid:

Brandnorm DIN 4102

Klasse Mate van ontvlambaarheid
A1 100 onbrandbaar
A2 98% onbrandbaar
B1 Moeilijk ontvlambaar
B2 Normaal brandbaar
B3 Gemakkelijk ontvlambaar

Veilig werken gedurende het coronavirus: de toepassingen

Bovenstaande transparante kunststoffen worden veelal ingezet voor een aantal toepassingen in het veilig werken gedurende het Coronavirus (COVID-19):

 • Scheidingswand
 • Baliescherm
 • Afscheidingswand
 • Anti-spuugscherm
 • Doorgeefluik
 • Spatkap voor het gelaat/gezicht
 • Gezichtsmaskers
 • Spatscherm (ook wel anti-coronascherm genoemd)
 • Spatbrillen
 • Kuchschermen

Afhankelijk van de toepassingen is er een aanbevolen dikte in milimeters nodig. Zo adviseren wij voor een spatscherm een minimale dikte van 4 mm tot een maximale dikte van 8 mm. Voor gezichtsmaskers of spatkappen adviseren wij een dikte van 0,5 of 0,75 mm dikte. Neem voor meer informatie contact op met een van onze kunststof experts. 

Waar beschermen de kunststoffen jouw klanten en personeel exact tegen? 

Het COVID-19-virus oftewel het coronavirus wordt verspreid via druppels die in de lucht blijven hangen door niezen en hoesten, maar ook via de handen. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Dankzij onze kunststoffen is er minder kans voor jouw personeel en klanten om besmet te raken. Toch werkt het natuurlijk niet 100%. Neem daarom vooral de hygiëneadviezen en maatregelen van het RIVM serieus:

 • Was je handen regelmatig met zeep
 • Hoest in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar (voor je eigen gezondheid en die van anderen)

Naast bovenstaande maatregelen zijn er ook toepassingen die helpen bij de verspreiding van het coronavirus. Deze zijn te vinden aan de linkerzijde van de pagina. 


Gelaatsschermen

Gezichtsmaskers kunnen extra bescherming geven in situaties waar er een tekort is aan beschermingsmiddelen, zoals in de medische sector, verzorgingstehuizen, tandartspraktijken en andere plekken waar persoonlijk contact onvermijdelijk is. Meestal worden hiervoor de dunnere folies van Polycarbonaat of Polyester (PET-G) ingezet. Een aantal van onze relaties hebben de productie van gezichtsmaskers al in de hand genomen. Heb je behoefte aan gezichtsmaskers, neem dan contact met ons op. Wij brengen je dan in contact met onze relaties die hierin gespecialiseerd zijn.

Voorbewerken en snelle levering 

Van kunststof voor reclameborden tot aan kunststoffen voor hoogwaardige medische toepassingen: vanuit voorraad leveren wij al ruim 65 jaar een enorm breed assortiment kunststof halffabricaten aan de segmenten industrie, bouw en reclame.

Met zes zaagmachines en twee knipmachines hebben wij een enorme zaag-  en knipcapaciteit. De levertijd voor op maat verwerkte platen en folie is daarmee bijna altijd gelijk aan de levertijd voor standaard leveringen. Je kunt zelfs tot 17.00 uur (vrijdags tot 15.30 uur) op maat gezaagd bestellen, zonder dat de volgende werkdag afleveren in gevaar komt.

Onze machines zijn de beste in de markt en worden bediend door mensen met jarenlange ervaring op het gebied van kunststof bewerken. We garanderen daarom ook de beste kwaliteit aan bewerkingen ten behoeve van de preventie van het coronavirus.

Grootste voorraad transparante kunststoffen van Nederland

Ons ondernemingssucces is voor een belangrijk deel gebaseerd op voorraad. Brede en diepe voorraad. Een enorm aanbod in kunststofsoorten, uitvoeringen en afmetingen. Alle leverbare vormen: platen, folie, blokken, staven, fittingen, appendages, buizen en profielen. Meer dan 20.000 uitvoeringen, opgeslagen op meer dan 16.000 m2 magazijnruimte in Didam. Een enorme voorraad die exact is afgestemd op de kunststofbehoeftes van onze Nederlandse afnemers. Zeker in deze periode waarin er meer vraag is naar kunststoffen ter preventie van het coronavirus.

Wij hebben dan ook het grootste assortiment transparante kunststoffen van Nederland en kunnen snel uit voorraad leveren. Bent u bekend met onze webshop? Hier kun je direct zien of wij jouw gewenste kunststofsoort op voorraad hebben.