3D Printers

Een 3D printer maakt een 3D model. Het model wordt opgebouwd uit hele dunne laagjes materiaal. 3D printen kan op vele verschillende manieren, waarbij een grote variëteit van materialen gebruikt kan worden. Materialen die zoal gebruikt kunnen worden zijn (bio)kunststof, polyester en epoxy, fotopolymeer, papier, titanium en vrijwel alle overige soorten metaal.

De meest gebruikte methode van 3D printen is fused deposition modeling (FDM). Bij deze manier van 3D printen vormt gesmolten kunststof de basis van het model, deze wordt aangebracht door middel van een extruder. Het basismateriaal dat gebruikt wordt bij deze manier van printen, is draad van kunststof op rol, we noemen dit filament (zie hoofdstuk filament).
Deze methode van printen wordt momenteel het meest gebruikt.
Vink heeft mede hierom deze methode dan ook omarmd en een aantal printers met verschillende opties in het assortiment opgenomen.
Daarnaast zijn er nog andere methodes, zoals SLS (selective Laser Sintering), DMSL (Direct Metallaser Sintering) , Stereolithografie (middels een fotopolymeer) en Laminated Object Manufacturing, waarbij papier wordt gebruikt.

Aansturing van 3D printers

De 3D printer wordt aangestuurd door computer-aided design (CAD). Het specifieke bestandstype dat een 3D printer aanstuurt, is een STL bestand (Surface Tessellation Language). Een STL bestand deelt het model op in hele dunne laagjes, zodat deze gezamenlijk het model vormen. Vergelijkbaar met deze technologie is een CT scan die we kennen uit het ziekenhuis, de CT scan kan namelijk hele dunne plakjes van het lichaam “maken”, als je al deze laagjes zou opstapelen dan zou je een driedimensionaal model van je lichaam hebben.
Als je zelf een 3D printer hebt kan je door middel van een STL bestand een model printen. Hoe kom je echter aan zo’n bestand? Veel STL bestanden zijn gratis dan wel tegen vergoeding te verkrijgen via internet. Mocht je zelf handig zijn dan is het mogelijk zelf een 3D ontwerp te maken.
Tevens is het mogelijk om met een 3D scanner een voorwerp in te scannen. Hiermee kan je bijvoorbeeld een gebroken onderdeel scannen om deze vervolgens met je 3D printer te printen.