Op weg naar een uniek Vink jubileum

Een interview met Bertus Ebbers, bijna 50 jaar medewerker van Vink

Vrijdag 20 februari 1970, de dag dat DC Lewis met het religieuze nummer ‘Gebed’ op nummer 1 stond van de Veronica top 40, was een spannende dag voor Bertus Ebbers. Na het afronden van zijn Mulo diploma was Bertus op zoek naar werk. Op aangeven van zijn buurjongen, die had gehoord dat het bij Vink altijd druk was en het een leuk bedrijf was om voor te werken, had Bertus zijn stoute schoenen aangetrokken om bij Vink te gaan solliciteren. Samen met zijn vader had de 16-jarige Bertus op vrijdag 20 februari 1970 het sollicitatiegesprek met toenmalig Vink directeur Adri van t’ Hullenaar aan de Pieter Calandweg te Arnhem.

Na vader en zoon een paar keer te hebben geobserveerd en een paar korte vragen te hebben gesteld, was de kordate Adri van ‘t Hullenaar er snel uit. Bertus was aangenomen en kon na het weekend, op maandag 23 februari, direct gaan beginnen. Op deze wijze begon de lange Vink loopbaan van Bertus, waarvan op 23 februari 2020 het 50-jarig jubileum gepland staat. Kijkend naar de huidige tijd van jobhoppers en carrièrejagers is dit een uniek gebeuren dat niet veel meer voorkomt.

Bertus begon bij Vink als expeditie medewerker binnen de afdeling logistiek. Na een onderbreking van 18 maanden vanwege het invullen van zijn dienstplicht, vervolgde Bertus zijn carrière op de afdeling administratie. Tijdens zijn diensttijd was Bertus namelijk chauffeur-schrijver en de verandering naar de Vink administratie was dus ook een logische stap. Binnen deze afdeling kreeg Bertus te maken met zijn eerste ‘IT-project’.

Vink was toen al een vooruitlopend bedrijf dat het administratie proces begon te automatiseren met het Philips P4000 systeem. Met dit, voor die tijd, innovatieve magneetbandsysteem werd het debiteurenbestand gekoppeld aan de artikelkaarten. Op deze wijze konden de klantfacturen automatisch gegenereerd worden.

Bertus Ebbers | Vink KunststoffenBertus Ebbers | Vink Kunststoffen

In de eerste jaren dat Bertus bij Vink werkte maakte het bedrijf sterke groei door. Echter tijdens het uitbreken van de oliecrisis in de jaren 80, kwam ondernemend Nederland en dus ook Vink in zwaar weer terecht. Bertus geeft aan dat dit spannende jaren waren. Door de samenhorigheid en de extra inspanningen die door iedere Vink medewerker werd geleverd, kwam Vink echter sterk uit de crisisjaren tevoorschijn, waarna er een sterke groei van de organisatie plaatsvond gedurende de jaren erna.

Dit is ook de periode waarbij Bertus intensief betrokken is geweest bij de ontwikkeling van het VIDIS ERP systeem. Vele dagen, avonden en soms ook nachten zijn besteed aan de ontwikkeling en implementatie van dit 100% op de vink organisatie afgestemde ERP besturingssysteem, wat ook zeker heeft bijgedragen aan de groeiontwikkeling van de Vink organisatie. Als leidinggevende van de afdeling automatisering heeft Bertus, naast het VIDIS project, nog vele andere IT projecten aangestuurd. Zo zijn de introducties van het JD Edwards en de verschillende Axapta implementaties uitdagingen geweest waar Bertus zeer nauw bij betrokken was. 

BertusBertus

Naast het uitvoeren van dit soort projecten kijkt Bertus ook positief terug op de samenhorigheid binnen Vink. Het drinken van een biertje aan het einde van de werkweek op de vrijdagmiddag is iets wat paste bij Vink en dat het Vink gevoel ten goede kwam. Wel jammer dat daar tegenwoordig geen tijd meer voor wordt genomen.

Een anders aspect dat in Bertus zijn Vink geheugen gegrift staat is de gezamenlijke reis naar Florida in februari en maart 1988. Alle Vink medewerkers met partner, vlogen, verdeeld over twee vliegtuigen, naar Florida om een onvergetelijke reis mee te maken. Tijdens deze reis heeft Bertus ook furore gemaakt als entertainer.

Tijdens een theater avond werd Bertus door de presentator uit het publiek gevist en moest de volgende vraag beantwoorden: what is your name en where are you coming from. Waarop Bertus antwoordde met de legendarische woorden: I’am Bertus from Groessen. Alsof dit niet genoeg hilariteit gaf onder het grote Vink publiek moest Bertus ook nog een demonstratie geven van zijn jongleer capaciteiten. Oftewel de avond kon niet meer stuk, gelukkig hebben we de beelden nog!

 

In zijn bijna 50-jarige loopbaan heeft Bertus Vink zien groeien naar een speler van formaat in de wereld van kunststoffen. Sterke groei en dynamisch, veel IT implementatie projecten, het krijgen van vertrouwen en de informele sfeer zijn aspecten die Bertus het eerst te binnen schieten bij de vraag waarom hij al bijna 50 jaar bij Vink werkt. Met zijn pensioen is Bertus nog niet echt bezig. Al is meer vrije tijd wel fijn om nog meer invulling te kunnen geven aan zijn sociale activiteiten in en rondom zijn woonplaats Groessen.

Bertus is een echt sociaal ‘dier’ die zijn hart en ziel steekt in de voorbereidingen en vooral de uitvoering van de carnaval activiteiten. Ook de wekelijkse kaartavonden met vrienden geeft aan dat mensen en gezelligheid belangrijke aspecten in zijn leven zijn. Voordat hij aan zijn pensioen wil gaan denken, heeft Bertus nog één doelstelling op zijn agenda staan en dat is het bereiken van zijn 50-jarig Vink jubileum op 23 februari 2020. Een unieke gebeurtenis in de 65-jarige Vink historie.