Het omzetten van marktbehoeften in innovatieve kunststof oplossingen

Een interview met Erwin Roovers, bijna 50 jaar leverancier van Vink

In al wat Erwin Roovers doet en vertelt, komt het menselijke aspect en zijn drang naar het onbekende en vernieuwing naar voren. Als distributie manager voor de regio’s Europa, Midden-Oosten en Afrika heeft Erwin bij wereldspeler SABIC (voorheen General Electric Plastics) een grote verantwoordelijkheid voor de omzet en distributie van LEXAN™ film en plaat materialen. Hiervoor is hij meer dan 50 % van zijn werktijd aan het reizen naar de diverse SABIC vestigingen en de vele distributiepartners waar SABIC mee samenwerkt. Naast zijn zakelijke reizen, reist Erwin ook veel in zijn privé tijd en heeft hij hierdoor al veel van de wereld gezien.

Echter, hierin is hij nog steeds niet verzadigd. De drang naar het onverwachte en onbekende, gecombineerd met zijn behoefte om mensen te ontmoeten en mee samen te werken, zijn de reden dat hij ook de mindere kanten van het reizen nog steeds acceptabel vindt. Nicole Teljeur, marketing medewerker bij SABIC, vult dit aan en vindt Erwin een echte people manager die mensen helpt groeien in hun persoonlijke en zakelijke ontwikkeling.

Het kunnen invullen van zijn persoonlijke ambities is dan ook een belangrijke reden dat Erwin in mei 2019 zijn 40-jarig jubileum bij SABIC heeft gevierd. Na in 1979 te zijn begonnen met een aantal technische uitdagingen binnen het toenmalige General Electric Plastics concern heeft Erwin zich steeds meer ontwikkeld naar de commerciële disciplines toe. Hierdoor kent Erwin veel verschillende facetten van de SABIC organisatie wat een grote meerwaarde is voor de uitvoering van zijn huidige functie.

Erwin Roovers | Vink KunststoffenErwin Roovers | Vink Kunststoffen

De huidige verantwoordelijkheid bestaat voor een belangrijk deel uit het zoeken naar en onderhouden van strategische allianties met distributiepartners. De strategie van SABIC hierbij is het opbouwen van partnerships die van lange duur zijn en uiteindelijk duidelijkheid en stabiliteit in de markt geven. Hierbij moet je weten wat je aan elkaar hebt en bij meningsverschillen bereid zijn dit bespreekbaar te maken. Dit is volgens Erwin dan ook de basis van de samenwerking met Vink, die inmiddels bijna 50 jaar oud is.

Mosman Mosman

 In 1971 is namelijk de samenwerking met Vink begonnen en dat is ook de periode dat het toenmalige General Electric Plastics startte met de productie van LEXAN platen en film in Bergen op Zoom. Samen met Vink heeft SABIC de LEXAN markt in Europa en in Nederland in het bijzonder ontwikkeld. Building & Construction, hoogwaardige filmtoepassingen zoals ID kaarten en paspoorten, de trein- en de vliegtuigindustrie zijn marktsegmenten waar de focus op ligt. De rol van SABIC hierbij is het omzetten van marktbehoeften naar concrete productoplossingen. Hiervoor heeft het bedrijf, wereldwijd, vele technologische informatiecentra tot haar beschikking. Samen met de sterke distributie- en servicekracht van de Vink organisatie ontstond zo een partnership dat als geen ander in staat is om klanten te ontzorgen.

Naast de productie van platen en folie in Bergen op Zoom is SABIC ook wereldwijd present. Een organisatie met ruim 33.000 medewerkers en een aanwezigheid in de kunststofwereld sinds het ontstaan van kunststoffen straalt vertrouwen uit. Samen met de flexibiliteit van de Vink organisatie heeft dit geleid tot het mogen invullen van een groot aantal prestigieuze projecten; zoals de overkappingen van de Amsterdam Arena en het Feyenoord stadion, aanduidingen van de NS stations en de ANWB bewegwijzering.

De samenwerking met Vink ziet Erwin als cruciaal dat naadloos aansluit op de distributiestrategie van SABIC. De groeiambitie, de internationale expansie, de distributie- en verwerkingsmogelijkheden en het mensgericht denken en handelen zijn allemaal factoren die terug zijn te vinden in de samenwerking met Vink en die hij persoonlijk ook belangrijk vindt. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een van de laatste productontwikkelingen van SABIC; LEXAN CLINIWALL plaat voor interne wandbekleding voor zorginstellingen, openbare gebouwen en industriële installaties. Met deze nieuwe productontwikkeling ontstaan er ook mogelijkheden voor Vink om nieuwe markten te ontwikkelen.

 Voor de toekomst ziet Erwin een steeds belangrijkere rol weggelegd om kunststof een probleemoplossende rol te laten spelen binnen de huidige milieutechnische uitdagingen. Natuurlijk moet het huidige plastic-zwerfvuil probleem drastisch worden aangepakt. Statiegeld op huidige wegwerpproducten en het sluiten van de recyclingketen zijn hier oplossingen voor. De hoogwaardige kunststoffen, waar SABIC producent van is, kunnen daarnaast bijdragen aan vele toepassingen die leiden tot energiebesparing en efficiëntievergroting in productieprocessen. Dit zijn ontwikkelingen die momenteel de volledige aandacht hebben binnen de diverse technologische ontwikkelcentra van SABIC. Uiteindelijk zal dit moeten leiden tot een verbetering van de leefbaarheid van onze planeet.