Broeikasbeglazing om tropische platen te kweken

In samenwerking met kunststof leverancier SABIC & onderaannemer Batist kassenbouw is er in 2020 en 2021 in totaal aan 25.695 m2 (69.376 kg) Lexan Thermoclear Dripgard geleverd aan opdrachtgever V.D.E. Plant uit Woubrugge. Bekijk de drone video. Dit familiebedrijf levert sinds 1948 tropische planten voor consumenten in huis. We hebben het familie bedrijven enkele vragen gesteld tijdens een interview.

Wat waren de uitdagingen bij dit project?
Er waren 3 cruciale factoren die mogelijk een uitdaging waren:

 • De juiste lichttransmissie van de Lexan thermoclear platen
 • De platen moesten op een speciale breedte geproduceerd worden met gesloten zijkanten
 • De platen moesten ’te krijten’ zijn en goed te reinigen zijn zonder dat de platen werden aangetast. Direct zonlicht zorgt voor mogelijke verbanding van de planten in de kassen. Om dit te voorkomen spuit V.D.E. Plant in de zomer een dun laagje nat krijt/kalk op het dak. Dit zorgt voor schaduw.
 • Gemakkelijk schoon te maken 

kassenbouw VDE plant

Wat zijn de productspecificaties van de platen?

LEXAN ™ THERMOCLEAR ™ LTD163TS27 Dripgard-plaat van 16 mm in doorzichtige en opaalwitte kleur:

 • Hoge lichttransmissie
 • Binnenzijde Dripgard-coating
 • Buiten standaard UV-coating
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Hoge slagvast
 • Snel en eenvoudig te installeren
 • Brandvertragend
 • Energiebesparing
 • Beschikbare certificering voor de belangrijkste uitdagingen

Hebben technische specificaties vanuit SABIC misschien ook geholpen bij het binnenhalen van het project?
Samen met SABIC hebben we voor de 3 voorwaarden / uitdagingen testen gedaan en technische mogelijkheden gevonden. Ook hebben we in een lab-test gekeken naar wat het effect van ‘’het krijten’’ is en hoe dit de platen beïnvloed in de termijn van de komende 10 jaar. De uitslagen van deze testen waren positief.

Misschien ook interessant om te vermelden, waarom de klant voor Vink heeft gekozen?
In 2020 heeft V.D.E. Plant een drietal partijen een offerte laten uitbrengen, waaronder Vink Kunststoffen. Twee partijen waren met name gespecialiseerd in het onderhoud van kassen. De oplossing en werkwijze van Vink kwamen het dichtst bij hetgeen zij voor ogen hadden. Vink Kunststoffen had de beste oplossing, meeste ervaring en dat zorgde voor vertrouwen.

Wat heeft de klant doen besluiten om voor dit specifieke materiaal te gaan?
De klant heeft op advies van Vink Kunststoffen en SABIC gekozen voor Lexan thermoclear Dripgard heldere plaat. Deze platen zorgen voor veel energiebesparing en dus ook lagere kosten. Ook zijn de platen brandvertragend waardoor V.D.E. Plant volledig voldoet aan de wetgeving en verzekeringseisen. 

Ook is er bewust gekozen voor smallere en dunnere kanaalplaten. De oude platen waren 1.20m breed en 32mm dik en de nieuwe Lexan thermoclear Dripgard platen 1.05m en 16mm dik. Dit is een meer standaard maatgeving. Ook is hiermee de kans op uitwaaien kleiner. Hoe smaller hoe steviger en flexibeler.

Uit testen bleek dat deze plaat geen druppels loslaten die ontstaan door condensvorming. In deze kas is dat van uiterst belang, aangezien de druppels dan niet op de bladen van de planten kunnen vallen. Condens hou je wel maar dit wordt via gootjes afgevoerd.

werking van lexan dripgard platen

Doordat de Lexan Thermoclear platen ‘just in time’ geleverd werden, kon Batist Kassenbouw over de juiste platen beschikken op het moment dat deze gemonteerd moesten worden.

Hoe heeft u het hele proces ervaren?
V.D.E. Plant: “Op zich goed. Alles was van te voren goed besproken. Het leggen ging sneller dan aanlevering, maar het ging allemaal net goed. We kregen alle platen precies op tijd. Zo konden de 15 medewerkers van het Batist Kassenbouw zonder problemen doorgaan met het leggen van de platen. Het meeste werk ging zitten in het verwijderen van de oude platen. Deze worden vervolgens ergens gerecycled.”

Hoelang heeft het hele proces geduurd?
In de zomer van 2020 is er al 1 deel van de kassen bedekt met nieuwe platen. In oktober, november 2020 een 2e deel. Dit jaar is er in 6 weken tijd de rest gelegd.

kassenbouw lexan polycarbonaat kanaalplaat vink kunststoffen

Merkt u effect van de nieuwe platen in de kassen?
Ja, het was echt extreem nodig. De oude platen waren gescheurd en er zat vocht in. Het gevolg is dat er dan alg in komt. Als het hard regent heb je een lekkage. Ook wordt de lichtdoorlatendheid steeds minder en je verliest warmte. Met de nieuwe platen komt er veel meer licht binnen. Nu kunnen we de komende 20  jaar weer vooruit.

Wat zijn de reacties van medewerkers, partners en bezoekers?
We hebben vanwege de corona maatregelen momenteel weinig bezoekers. Ons eigen personeel en partners die zien het wel. Iedereen kan het verschil zien vanaf een afstand van 100 meter en is vol lof.

Wat zijn de toekomst plannen?
De grote projecten zijn nu wel klaar. Wel willen we zelf nog meer meters kas gaan vervangen en de kas goed onderhouden. Zo zijn we klaar voor de toekomst. 

kassenbouw project vink kunststoffen lexan sabic polycarbonaat kanaalplaat lexan

Gepubliceerd op: 03 May, 2021